Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2021

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

MONUMENT FUNERAR ROMAN - RĂPIREA EUROPEI expus la Madrid

MONUMENT FUNERAR ROMAN - RĂPIREA EUROPEI expus la Madrid

  • Data :  
  • Locatia : Muzeul Național de Arheologie din Madrid

Monument funerar roman – răpirea Europei

Este vineri, noiembrie 5, și noi am ajuns la al cincilea obiect din patrimoniul muzeului devean (nr. inv. 23085), care, de o lună, își salută privitorii din vitrinele expoziției „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” de la Madrid.

Vă prezentăm azi un monument funerar roman, din gresie, descoperit în anul 1967 în necropola de est a Miciei (com. Vețel).

Fragmentul redă o scenă consacrată, cea a răpirii Europei. În centrul unei coroane circulare din frunze este reprezentat Jupiter, metamorfozat în taur, purtând-o în spate pe fiica regelui Agenor.

Temele mitologice care au ca subiect central răpirea Persefonei sau a fiicelor regelui Leucippus, a lui Ganymede sau a Europei sunt întâlnite în arta funerară romană a secolelor II-III, scenele constituindu-se în alegorii ale călătoriei finale.

Cu toată frecvența din Imperiu, în Dacia romană monumente funerare cu astfel de reprezentări sunt extrem de rare, iar scena răpirii Europei este deocamdată, unică în peisajul artistic funerar al provinciei.

În privința funcționalității, piesa noastră trebuie să fi fost un timpan/fronton care presupunem că făcea parte dintr-o construcție funerară complexă.

✍Informații despre piesă: dr. Oana Tutilă, arheolog

Secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane

 *    *    *

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a fost invitat să participe, cu un număr de 12 obiecte de epoca romană, la expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, organizată la Madrid, în perioada 30 septembrie 2021 - 27 februarie 2022.

Printre artefactele aflate în patrimoniul muzeului nostru și expuse, temporar, la Madrid, se numără piese emblematice pentru spațiul hunedorean, cum este Aplica din bronz aurit cu reprezentarea Medusei descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa sau două din Plăcuțele de aur descoperite la Germisara.

Alături de acestea se află și artefacte mai puțin cunoscute publicului și mai puțin mediatizate, care călătoresc pentru prima dată peste hotare. O astfel de piesă este un fragment de monument funerar din gresie cu reprezentarea scenei mitologice a răpirii Europei descoperită la Micia sau o statuetă din bronz reprezentându-l pe zeul Mercurius, descoperită, în urmă cu cinci ani, în Villa Romană cercetată la Rapoltu Mare.

Această expoziție reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România și a fost deschisă în data de 30 septembrie 2021, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Expoziția este coordonată de Muzeul Național de Istorie a României, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și al Președintelui României, Excelența Sa, Domnul Klaus Iohannis.

Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și face parte din ”Programul de diplomație publică și culturală”, program stabilit de Ministerul Afacerilor Externe și derulat prin Ambasada României în Regatul Spaniei.

Anul acesta, componentele acestui Program sunt dedicate aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei.

Secția de Marketing și Relații cu Publicul

*   *   *

Detalii despre expoziție:

https://photos.app.goo.gl/K21Eq9pjcMK...

https://www.facebook.com/MANArqueologico

https://fb.watch/8CB1uF0M6T/

https://www.youtube.com/channel/UC-8f...

https://youtu.be/KsyygI35X1Q

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com