- Data :
- Locatia : Laboratorul de Restaurare - Investigații - Conservare al MCDR
Necesitatea intervenției repetate în restaurarea și conservarea obiectelor de patrimoniu
În depozitul de arheologie al MCDR se află multe artefacte ceramice care au fost supuse unui proces de restaurare neconsemnat, de-a lungul timpului acesta a devenit inestetic prin îmbătrânirea și degradarea materialelor folosite. În vederea expunerii în spațiul expozițional actual s-a impus intervenția de restaurare repetată și asupra unei amforete aparținând bronzului timpuriu, descoperită în anul 1909 pe Dealul Cetății din Deva.
Astăzi, vă prezentăm un artefact restaurat în Laboratorul de Restaurare, Investigaţii, Conservare. Prezentarea obiectului este realizată de către Daniela Gheară, expert restaurator ceramică, sticlă, porţelan, Secţia de Restaurare – Investigații, Conservare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva (vezi galeria foto).
Restaurarea bunurilor culturale se înscrie în sfera mai largă a activităţii generale de ocrotire a patrimoniului, ea realizându-se prin complicate procese de intervenţie întotdeauna individualizate pe fiecare obiect în parte. Fără conservarea și restaurarea obiectelor de patrimoniu, nu ar fi posibilă salvarea, păstrarea și expunerea acestora.