Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Slide

ORĂȘTIE

MUZEUL DE ETNOGRAFIE ȘI ARTĂ POPULARĂ

MUZEUL DE ETNOGRAFIE ȘI ARTĂ POPULARĂ ORĂȘTIE

ORAȘTIE MUZEUL DE ETNOGRAFIE ȘI ARTĂ POPULARĂ

PREZENTARE
Situat în centrul orașului, Piața Aurel Vlaicu, nr.1, muzeul din Orăștie a fost înființat în vara anului 1952, din inițiativa unui grup de entuziaşti locali care s-au constituit într-un „colectiv voluntar”. Patrimoniul inițial cuprindea cca 800 de exponate rezultate din donații, constând în instalații tehnice, unelte, ceramică, monede și multe alte materiale ilustrative pentru evoluția nivelului de viață a locuitorilor acestor meleaguri.
M.C.D.R.

Din anul 1958, forma de organizare structurată pe voluntariat capătă o formă instituţionalizată prin angajarea de personal specializat. Profilul muzeului se orientează către arta populară la începutul anilor 70, mai precis în 1974 la reorganizarea expoziției permanente. Acum se schimbă și titulatura muzeului fiind numit Muzeu de Etnografie și Artă Populară. În această perioadă expoziția punea în valoare creații materiale și artistice ale culturii populare românești din zona Orăștiei, elemente de viață spirituală și caracterul individualizat al obiceiurilor și creațiilor folclorice din această zonă.

promo 1În prezent vizitatorii care trec pragul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie pot vedea expoziția temporară ”Tradiții meșteșugărești”. .Aceasta reunește numeroase bunuri din patrimoniul secției care reflectă practicarea în zona Orăștiei a unor meșteșuguri tradiționale precum prelucrarea lutului, a fierului, a lemnului, a pieilor, a fibrelor vegetale și animale, completate armonios cu machete de instalații și diorame. Ultima dintre diorame este dedicată locuinței tradiționale țărănești din ținutul Orăștiei și portului popular de sărbătoare spectaculos prin elementele componente și coloritul viu.

INFO M.C.D.R.
Începând cu anul 1991 muzeul orăștian trece în subordinea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, ca secție a acestuia. Patrimoniul muzeului se va îmbogății considerabil atât prin achiziții cât și prin donații de bunuri cu caracter preponderent etnografic, astfel încât în prezent colecția etnografică, cea de istorie și arheologie, cea numismatică, şi de icoane însumează cca. 8000 de bunuri culturale între care există câteva zeci de piese clasate în categoria TEZAUR şi în categoria FOND, la care se adaugă o bibliotecă documentară cu 5000 de cărţi şi periodice.


 


EVENIMENTE, SIMPOZIOANE SI EXPOZITII
În ultimii ani au fost organizate simpozioane ştiinţifice şi un număr semnificativ de expoziţii temporare care au prezentat bogatul patrimoniu arheologic, istoric şi etnografic tezaurizat în colecţiile muzeului. Instituţia s-a bucurat de colaborarea bazată pe reciprocitate cu muzeele din Hunedoara, Sebeş, Alba Iulia, Deva, împreună cu care s-au organizat următoarele expoziţii: „Orăştia în lumina descoperirilor arheologice”, Civilizaţia dacilor din Munţii Orăştie”, „Orăştie - Sebeş, punte peste veac”, „Stăpânii focului”, „Nicolae Văideanu – aventura spaţială”, „Măgureni – un sat părăsit”, „Păstoritul tradiţional în Munţii Şureanu”, Cetăţile dacilor”, „Savantul fotograf Nopcsa”, „Strai de sărbătoare, textură şi culoare”, „ Cetatea Orăştiei”, ”„Povestea pâinii” „Lut frământat, pământ cu suflet”.

 

 

CONTACT

DR. MIHAI CĂSTĂIAN
+40 728 025 692
+40 254 247 300
ADRESA:
Piaţa Aurel Vlaicu, nr. 1, Orăştie, jud. Hunedoara
EMAIL
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

PROGRAM DE VIZITARE:

* Program de Vară:
Marți - Duminică : 10:00 - 18:00

* Casa de bilete se închide la ora 17:30
** Program de Iarnă:
Marți - Duminică : 09:00 - 17:00

* Casa de bilete se închide la ora 16:30

Muzeul este închis in fiecare Luni
 
 

 


 LOCALIZARE PE HARTĂ


 

  • muzeucdr.deva@gmail.com