Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

PROMOVARE PATRIMONIU

Exponatul lunii martie 2025: tabloul „MATERNITATE” realizat de CORNELIU BABA

PROMOVARE PATRIMONIU
intro20250306
Data: Marți, 04 Martie 2025 09:00

Locație: Palatul Magna Curia  |  Oraș: Deva

 

TABLOUL „MATERNITATE” REALIZAT DE CORNELIU BABA

 

Pictura „Maternitate” este executată de reputatul artist Corneliu Baba (1906-1997), ale cărui creaţii sunt extrem de apreciate în contemporaneitate.

Conceptul de artist estic a apărut folosit mai ales după anul 1990, pentru a-i intitula pe acei artişti nerecunoscuţi în perioada comunistă de către Occident, dar care şi-au făcut renume, în Vest. Artiştii erau reprezentanţi ai neo-avangardelor locale din statele din estul Europei, iar printr-o serie de expoziţii care au tratat tematica zonei de est, au devenit membrii ai artei contemporane.

Corneliu Baba s-a născut pe 18 noiembrie 1906 la Craiova, ca al treilea fiu al Mathildei și al lui Gheorghe Baba, pictor de biserici. Pasionat de muzică şi de literatură, copilăria şi întreaga adolescenţă le-a petrecut la Craiova şi la Caransebeș. Mai târziu, în 1926, s-a înscris la Academia de Arte Frumoase şi la Facultatea de Litere şi Filozofie, din Bucureşti, dar, în scurt timp, a renunţat la studiile de la Academia de Arte Frumoase. Apoi, în anul 1930 a absolvit Facultatea de Litere şi Filozofie, unde a avut ocazia să asiste la cursurile susţinute de Nae Ionescu, P.P. Negulescu sau Tudor Vianu. Perioada petrecută la Timişoara a fost marcată de căutări personale în cadrul unui grup de artişti protestatari, fiind consumat de deziluzii cu dorinţa de a părăsi hotarele României. Dar, în anul 1934 a expus împreună cu tatăl său, la Băile Herculane, unde a fost remarcat de Omar Popovici, un avocat cu renume, din Iaşi, care-l ajută să se mute acolo şi se înscrie la cursurile Academiei de Arte Frumoase la clasa profesorului Nicolae Tonitza. După ce şi-a finalizat studiile, a profesat ca asistent şi profesor la Academia de Arte Frumoase.

Corneliu Baba a fost membru titular al Academiei Române, membru de onoare al Academiei de Artă a Rusiei şi membru corespondent al Academiei din Berlin. În anul 1954 s-a remarcat obţinând Premiul de Stat pentru Artă, iar în anul 1997, a fost distins cu Premiul pentru Excelenţă acordat de Fundaţia Culturală Română.

Deşi secolul al XX – lea a fost marcat de diverse ideologii şi de doctrine estetice, antitetice, Corneliu Baba a rămas fidel reprezentării convenţionale, specifice picturii clasice. Printre artiştii români care l-au inspirat se numără Nicolae Grigorescu şi Nicolae Tonitza, iar dintre cei europeni, l-au influenţat creaţiile lui El Greco, Goya și Rembrandt.

Lucrarea „Maternitate” semnată de Corneliu Baba face parte din Colecţia de Artă Plastică a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (nr.inv. 41427).

Tabloul este pictat în ulei pe pânză, prezintă dimensiunile de 100 cm x 80 cm şi, pe stratul pictural, în partea dreaptă din planul superior se observă semnătura artistului „Baba,’64”.     

Pictura conturează seminudul unei tinere femei, înfățișată cu spatele la privitor. Pe fundalul de culoare închisă se remarcă corpul femeii cu părul tuns scurt, deasupra umerilor goi. Fiind reprezentată seminud, până la brâu, în partea inferioară, femeia este acoperită de fusta pictată în sienna arsă.

Observăm expresivitatea trăsăturilor faciale cu chipul blajin şi puţin stingherit, încadrat de părul brun şi cu privirea înclinată spre colţul din stânga al tabloului. Personajul feminin este plasat central şi denotă predilecţia pentru realismul anatomic, într-o compoziţie clasică, cu gravitate compoziţională spre stânga. Carnaţia este întregită prin stăpânirea unui desen riguros şi prin pensulaţia amplă, compunând tonurile aurii, care se mulează maiestuos pe spatele mlădios al femeii.

Prin surprinderea inedită a tinerei mame în momentul în care îşi îmbrăţişează şi îşi adoarme pruncul, care este înveşmântat într-o tunică albă, cu scufie pe creştet, cu capul rezemat pe umărul ei drept, cu o mână care-i atârnă pe lângă zvelteţea corpolentă a modelului şi cu cealaltă sprijinindu-se de umărul stâng, este elaborată frumuseţea maternală a scenei picturale. Gama cromatică este redată prin clarobscurul tonal, de la negrul de fum, cu umbră naturală şi sienna arsă în porţiunile de umbră, la tonalităţi de ocru, regăsite pe chipurile şi pe corpurile celor două personaje, care conferă picturii lui Corneliu Baba acea notă unică, specifică sobrietăţii umane.

Pictorul Corneliu Baba este un mare talent al artei contemporane româneşti, iar genurile plastice caracteristice artistului sunt: autoportretul, arlechinul, regele nebun, portretul cu caracter social, peisajul şi natura moartă.

Corneliu Baba s-a stins din viaţă în anul 1997, la Bucureşti, dar spiritul său rămâne veşnic prin creaţiile sale unice, care sunt prezente în expoziţii internaţionale din Tokio sau din New York, din Beijing sau din Bruxelles, din Moscova sau din Berlin.

 

Bibliografie:

Maria Muscalu Albani, Corneliu Baba - Confesiuni şi Jurnale - volumul I: 1944 – 1965, Bucureşti, 2018.

Pavel Şuşară, Corneliu Baba, Bucureşti, 2013.

Tudor Vianu, Album de artă, Corneliu Baba, Bucureşti, 1964.

Vasile Florea, Gheorghe Székely, Dicţionar universal de artă plastică, Bucureşti, 2011.

https://www.icr.ro/pagini/corneliu-baba accesat la 03.03.2025.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Corneliu_baba accesat la 03.03.2025.

http://www.figurativedrawing.com/figurative_artists_baba.htm accesat la 03.03.2025.

http://www.ici.ro/romania/en/cultura/p_baba.html accesat la 18.02.2025.

https://revistaarta.ro/ro/column/corneliu-baba-un-artist-estic/accesat la 28.02.2025.

 

Dr. Diana Loredana Pantea, muzeograf, Secţia de Istorie şi Artă

 

Photo credit: Diana Loredana Pantea, Daniel I. Iancu

 

Status
Expoziție temporară
Adresă
Muzeul Civilizației Dacice și Romane, 39, Strada 1 Decembrie 1918, Centrul Vechi, Deva, Hunedoara, 330005

 

Hartă


  • muzeucdr.deva@gmail.com