Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

ARHIVA

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

VAS CERAMIC PICTAT DE LA SARMIZEGETUSA REGIA

VAS CERAMIC PICTAT DE LA SARMIZEGETUSA REGIA

COMUNICAT

Vas ceramic pictat de la Sarmizegetusa Regia

Vasul ceramic pictat prezentat în cele ce urmează face parte din patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva. Recipientul a fost descoperit în 1993, la Sarmizegetusa Regia, în cisternă, fiind reconstituit parțial din mai multe fragmente. Această piesă ceramică ilustrează o categorie aparte a ceramicii dacice – cea pictată cu motive figurative.

Meșteșugul olăriei a cunoscut o dezvoltare remarcabilă în perioada clasică a civilizaţiei dacice. Compoziţia pastei și arderea vaselor au devenit tot mai bune, iar roata olarului s-a răspândit pretutindeni. Pentru zona Munţilor Orăştiei putem spune că ceramica lucrată la roată este majoritară.

În secolul I p. Chr. apare stilul figurativ specific centrului de olărie din Munţii Orăştiei – ceea ce reprezintă o noutate în ansamblul producţiei ceramicii pictate şi al artei dacice târzii. Apariţia acestei ceramici este explicată printr-o iniţiativă locală (o inovaţie în materie de ornamentaţie datorată unui atelier din ambianţa Sarmizegetusei Regia), realizată sub influența elenistico-romană.

Vasele din pastă fină erau lucrate la roată. Odată modelat, vasul era acoperit cu o peliculă de angobă, de culoare alb-gălbuie; pictura se realiza pe această suprafață. Motivele decorative erau inițial trasate cu un vârf ascuțit pe angoba uscată (motivele circulare erau trasate cu compasul, împunsătura lăsată de fixarea vârfului compasului fiind deseori vizibilă). Pentru pictarea suprafeței recipientelor s-au folosit de obicei nuanțe de roșu și maroniu.

Vasele piriforme (cu corp ovoidal, bombat în zona mediană și buza răsfrântă) se numără printre formele cu decor pictat din Munții Orăștiei. În general, aceste recipiente s-au păstrat fragmentar, cum este și cazul exemplarului din patrimoniul muzeului devean ilustrat în acest context. Se păstrează parțial partea superioară a vasului – un fragment din buza răsfrântă, o parte din gât şi din corpul ovoidal. Decorul este împărțit în registre; imediat sub buză se află un motiv „în arcade”, dublate de puncte de culoare. Următorul registru cuprinde un motiv geometric figurativ în formă de „M”, cu hastele verticale terminate în volute. Arcadele mărginesc şi partea inferioară a acestui registru.

Vasul datează de la finalul secolului I p. Chr. și începutul celui următor. Recipientul este una dintre cele mai reprezentative piese de ceramică dacică deținute de către Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

Bibliografie: Gelu Florea, Ceramica pictată. Artă, meșteșug și societate în Dacia preomană (sec. I a. Chr. – I p. Chr.), Cluj-Napoca, 1998.

Dr. Cristina Bodό, cercetător științific, Secția de Arheologie

Vă invităm să vizionați propunerea de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/MCDRDeva/.

Vasul ceramic pictat, prezentat astăzi poate fi admirat și în cadrul expoziției „Piese reprezentative din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva”, din Palatul Magna Curia.

  • muzeucdr.deva@gmail.com