Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

ARHIVA

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

ȘCOALA DE VARĂ DE RESTAURARE, 6 - 11 iunie 2022

ȘCOALA DE VARĂ DE RESTAURARE, 6 - 11 iunie 2022

Muzeul Civilizației Dacice și Romane cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Liceul de Arte „Sigismund Toduța” organizează începând cu data de 06.06.2022 ora 11.00 la sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane „Școala de vară de restaurare”.

Vor fi prezente 2 grupe de elevi de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” – clase de ceramică (clasa IX și XI), coordonați de prof. Ana Iancu, iar acțiunea se desfășoară pe o perioadă de 6 zile în laboratoarele MCDR Deva. S-a convenit ca activitatea propriu-zisă să fie împărțită pe trei paliere: prezentare teoretică a procesului de restaurare pe suport metal, ceramică, sticlă şi hârtie, realizată de experţi în domeniu; demonstraţii practice a procesului de restaurare, acţiune interactivă unde participanţii vor putea realiza sub îndrumarea specialiştilor diverse operaţiuni de restaurare.

Ultima zi va fi dedicată expunerii obiectelor, jurizarea şi acordarea de diplome şi premii participanţilor. Menţionăm că toate intervenţiile vor fi efectuate pe material anorganic comun, nefiind afectat patrimoniul mobil al instituţiei.

Restaurarea se numără printre principalele funcţii ale muzeului, rolul său fiind foarte important la nivel naţional, însă această specializare nu este suficient mediatizată.

Specialiştii MCDR Deva, dintre care 5 experţi atestaţi de către Ministerul Culturii, susţin o muncă laborioasă în protejarea şi valorificarea patrimoniului mobil.

În cadrul acestei acţiuni, modalitatea de desfășurare va fi una interactivă, rolul specialiștilor fiind acela de a furniza informații utile generale și la obiect celor ce doresc să știe cât mai multe despre restaurarea patrimoniului mobil.

În cazul nostru, dorim ca elevii care participă în mod direct să acumuleze cunoștințe teoretice și practice despre această specializare și de ce nu, să devină în viitor, restauratori.

Acest eveniment face parte dintr-o campanie de promovare si mediatizare a modului în care trebuie păstrat ocrotit şi respectat obiectul muzeal pentru a fi transmis generaţiilor viitoare.

Ioana Popițiu – expert restaurator metal-ceramică,
Șef Serviciu Restaurare - Investigații, Conservare
 
 
  • muzeucdr.deva@gmail.com