Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

ARHIVA

LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

RESTAURAREA UNEI CEȘCUȚE DINTR-UN COMPLEX DE EPOCA BRONZULUI TÂRZIU, DE LA ȘOIMUȘ-TELEGHI, JUD. HUNEDOARA

RESTAURAREA UNEI CEȘCUȚE DINTR-UN COMPLEX DE EPOCA BRONZULUI TÂRZIU, DE LA ȘOIMUȘ-TELEGHI, JUD. HUNEDOARA

COMUNICAT

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva expune astăzi online un obiect restaurat în Laboratorul de Restaurare, Investigaţii, Conservare.

Prezentarea obiectului restaurat este oferită de către Carmen Burz, expert restaurator ceramică, Secția Restaurare, Investigaţii, Conservare a instituției muzeale.

Restaurarea unei ceșcuțe dintr-un complex de epoca bronzului târziu, de la Șoimuș Teleghi, jud. Hunedoara

Fragmentele ceșcuței au fost descoperite într-un complex puțin adâncit, (probabil resturile unei locuințe), databil în epoca bronzului târziu, alături de numeroase fragmente provenite de la diferite vase și resturi osteologice animale.

Ceșcuța este de mici dimensiuni, H-6,5cm, D-3,5cm, D-buză-13cm, ce conține nouăsprezece fragmente ceramice. Are o toartă în bandă, supraînălțată, care pleacă din buză și se sprijină pe umăr. Decorul este amplasat în zona umărului și constă din patru șiruri de caneluri arcuite, înlănțuite în arcade paralele.

Ceșcuța are analogii în cele din tumulul de la Susani. Pe această bază, complexul poate fi încadrat în bronzul târziu, orizontul Susani-Simeria.

Fragmentele ceramice ajunse în laboratorul de restaurare au fost supuse operațiunilor de curățire mecanică, ca o primă etapă de lucru. S-a observat pe suprafața ceramicii și prezența depunerilor de natură calcaroasă. La îndepărtarea depunerilor calcaroase s-a optat pentru efectuarea unui tratament chimic. După ce au fost saturate în baie de apă, fragmentele au fost imersate în soluție de acid clorhidric de concentrație 9% timp de cinci minute, o perioadă de timp suficientă pentru îndepărtarea depunerilor. Au urmat apoi băi repetate cu apă pentru neutralizarea acidului. După scoaterea fragmentelor din apă a urmat uscarea lor la temperatură ambientală, pe hârtie de filtru.

Următoarea etapă a constat în asamblarea fragmentelor, folosind un adeziv de tip aracet. Acesta din urmă este folosit în restaurarea ceramicii, deoarece este reversibil și devine transparent după întărire. Vasul a fost restaurat începând cu fundul și terminând cu buza, deoarece partea inferioară a vasului s-a păstrat într-o proporție mai mare.

În ultima etapă au fost realizate completările cu ipsos de modelaj prin tehnica amprentării anterioare, pe mulaje de plastilină. A urmat finisarea, la care s-a folosit șmirghel de diferite granulații, pentru ca mai apoi obiectul să poată fi expus.

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizionați obiectul restaurat, propus astăzi, virtual, pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției: www.mcdr.ro.

Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul

  • muzeucdr.deva@gmail.com