Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2021

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

Online: MICIA - o poveste de la frontiera apuseană a Daciei Romane (Conferințele Arheologia pentru toți, Ediția #6)

Online: MICIA - o poveste de la frontiera apuseană a Daciei Romane (Conferințele Arheologia pentru toți, Ediția #6)

  • Detalii Eveniment : Public · Oricine, cu sau fără cont de Facebook

Eveniment organizat de Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural şi Institutul Național al Patrimoniului

Public · Oricine, cu sau fără cont de Facebook

Online cu Facebook Live:  https://fb.watch/v/9tfz7SI0j/

Prezentarea va fi moderată de Bogdan Șandric (Direcția Patrimoniu Digital, Institutul Național al Patrimoniului - inițiatorii seriei de conferințe dedicate arheologiei).

  

Ediția din luna iulie ne poartă la situl roman de la Micia, în județul Hunedoara la 10 km vest de orașul Deva, pe malul stâng al Mureșului. Ați identificat pe hartă deja unde mergem?

Ghidul nostru în această nouă zi de miercuri dedicată Limes-ului dacic va fi Dr. Mihaela Simion (Muzeul Naţional de Istorie a României) care ne va dezvălui povestea Miciei. Pentru că este atât de bine păstrat, unii cercetători ai epocii romane denumesc ansamblul arheologic de la Micia „o capsula a timpului”.

Rolul trupelor militare cantonate la Micia era acela de a împiedica înaintarea populațiilor sarmate pe Valea Mureșului, însă mobilitatea cavaleriei miciene o făcea aptă și în a interveni pentru apărarea zonei aurifere din Munții Apuseni sau chiar a capitalei de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Află și alte detalii care fac interesant situl arheologic de la Micia, dacă urmăriți conferința de miercuri, de la ora 16:00 pe pagina noastră Conferințele Arheologia pentru toți, Ediția #6

Conferințele care deschid universul patrimoniului arheologic către publicul interesat.

Hai să dăm trecutului un viitor!

#arheologie #centruldeinformare #limes #unesco #arheologiapentrutoti #dezbateripentrupatrimoniu #Micia #educatiepentrupatrimoniu

Imagine1: unul dintre complexele de terme și amfiteatrul de la Micia

*   *    *
 
Câteva detalii despre situl arheologic de la Micia, în caz că nu v-ați hotărât încă să urmăriți Conferințele Arheologia pentru toți, Ediția #6 de mâine ?
? Ansamblul arheologic de la Micia, denumit de unii cercetători „o capsulă a timpului”, era o așezare rurală ca statut (pagus), însă prezenta un înalt grad de urbanizare, având o rețea stradală ortogonală (cu străzi în unghi drept), edificii publice monumentale (terme, amfiteatru etc), zone de producție ceramică și metalurgică și un port la malul râului Mureș.
? Clădirile băilor romane de la Micia se întindeau pe o suprafață de 2 hectare!
Puteți afla și alte detalii care fac interesant situl arheologic de la Micia, dacă urmăriți conferința de miercuri, de la ora 16:00 pe pagina noastră ? Conferințele Arheologia pentru toți, Ediția #6
Conferințele care deschid universul patrimoniului arheologic către publicul interesat.
Hai să dăm trecutului un viitor!
? Imagine2: ceramică produsă la Micia
 
*   *   * 
 
Rămânem pe linia Limes-ului dacic, într-o zonă geografică foarte importantă pentru cercetarea istoriei noastre antice.
Descoperim împreună Castrul de la Micia, Vețel, jud. Hunedoara. Acesta ocupă o suprafață de peste 7 ha, iar rolul trupelor militare romane cantonate aici era acelea de a securiza culoarul Văii Mureșului. Pe lângă castru s-a dezvoltat o înfloritoare așezare civilă, a cărei importanță economică derivă și din funcția sa de punct vamal la granița Imperiului Roman (Limes).
De-a lungul timpului au fost scoase la lumină, în interiorul așezării, câteva temple, un amfiteatru militar, porțiuni de străzi, clădiri publice și private, zone de producție ceramică și metalurgică, un întins complex de băi romane (thermae) și două cimitire (necropole).
Află mai multe despre descoperirile arheologice din acest sit, în conferința ApT #6.
 ------------------------------------

De ce vorbim tot anul despre LIMES?
Pentru că anul acesta România depune dosarul de candidatură pentru înscrierea în Patrimoniul Cultural Mondial (UNESCO) a monumentelor și siturilor care au format granița Imperiului Roman de pe fluviul Dunărea, cunoscută sub denumirea de limes dunărean. Programul Național Limes se referă la cei peste 1.500 km lungime ai limes-ului care străbate teritoriul României - cel mai lung sector al granițelor antice ale Imperiul Roman, care se desfășoară pe teritoriul unei structuri statale actuale. Limes-ul este un sistem de graniță complex, alcătuit preponderent din castre (tabere militare fortificate), turnuri, valuri de pământ și așezări urbane fortificate.
Programul Național Limes a fost instituit în anul 2014 de Ministerul Culturii cu scopul de a cerceta și valorifica monumentele și siturile romane care formau limes-ul roman și înscrierea lor în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru o recunoaștere internațională a valorii cultural-istorice.
------------------------------------

De ce această inițiativă?
Arheologia este o disciplină care folosește instrumente, metode și reguli proprii, putând fi practicată doar de către specialiști recunoscuți de comunitatea arheologică și Ministerul Culturii. Cercetarea arheologică ține cont de caracterul distructiv al metodelor și de caracterul fragil și perisabil al monumentelor și artefactelor arheologice. Așadar, dorim ca prin aceste conferințe să facem cunoscute metoda și rezultatele cercetărilor arheologice și să atragem atenția asupra faptului că patrimoniul arheologic capătă valoare culturală doar în contextul în care a fost descoperit, iar protejarea acestuia este responsabilitatea noastră, a tuturor.
 
Conferințele „Arheologia pentru toți” vor aduce în atenția tuturor situri arheologice de pe teritoriul României care aparțin epocilor preistorice și istorice, în cadrul a cca 30 de prelegeri susținute pe parcursul a 24 de luni. Fiecare sit arheologic va fi prezentat de către coordonatorul științific al monumentului într-un limbaj cât mai accesibil publicului larg.
---------------------------------------

Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului sub egida proiectului In-Herit - Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
 
 
Sursa:
In-Herit - Centrul naţional de informare şi promovare a patrimoniului cultural este un proiect prin intermediul căruia Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) urmăreşte să aducă patrimoniul cultural mai aproape de cetăţeni.
  • muzeucdr.deva@gmail.com