Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2020

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

APOSTOL (București, 1683) restaurat în Laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii al MCDR

APOSTOL (București, 1683) restaurat în Laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii al MCDR

  • Data : 
  • Locatia : MCDR are sediul în Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39

COMUNICAT

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva continuă expunerea în mediul online a obiectelor restaurate în laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii a instituției sale.

Este vorba de o altă carte restaurată. Descrierea cărții  este realizată de către Luminița Bogdan, expert restaurator carte veche documente, Secția Restaurare, Conservare, Investigaţii a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

 

APOSTOL, BUCUREȘTI, 1683

<<Arta tiparului românesc se ridică la o treaptă superioară în a doua jumătate a secolului XVII. În Țara Românească s-a format o școală de gravori, care înviorează și îmbogățesc ilustrația de carte. Inițiatorii acestei școli sunt Antim și Ioanichie Bakov care se identifică cu spiritul culturii noastre și dau o notă distinctivă gravurilor lor. La această mișcare contribuie și Damaschin Gerbest, un virtuoz al daltei, care semnează gravurile din Apostol (București, 1683).

Din 1682 se fac pași spre introducerea limbii române în biserică. În anul următor, 1683, se tipărește în tâlcuire românească "după orânduiala și urmarea tipicului grecesc" Apostolul, sub conducerea țării de către Șerban Cantacuzino și a mitropoliei de către Teodosie.

Format in folio de 5 foi nenumerotate și 200 numerotate. Tiparul cu negru și roșu pe pagină încadrată în chenar de linii cu 32 de rânduri la pagină. Ornamentația cuprinde frontispicii și inițiale ornamentale și 3 gravuri ocupând câte o pagină întreagă. Titlul este încadrat de o gravură semnată A. I, iar una dintre gravuri, pe lângă semnătura "Ieromonah Damaschin Gherbest" are și anul 1683 în cifre arabe>>, relatează Luminița Bogdan.

Bibliografie

Istoria cărții românești de la începuturi până la 1918, Mircea Tomescu, Ed. Științifică București, 1968, p. 73, 84

Bibliografia românească veche, vol. 1, p. 258

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva vă invită să vizionați propunerea de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției www.mcdr.ro.

Secția de Marketing și Relații cu Publicul

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com