Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2019

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

„ZIUA IEI ROMÂNEȘTI” și „SÂNZIENELE”, Brad, 23 iunie 2019

„ZIUA IEI ROMÂNEȘTI” și „SÂNZIENELE”, Brad, 23 iunie 2019

  • Data : 
  • Locatia : Muzeul de Istorie şi Enografie Brad, str. Cloşca, nr. 4

COMUNICAT

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, prin intermediul Muzeului de Istorie Locală și Etnografie Brad (situat în Municipiul Brad, Str. Cloșca, Nr. 4), vă invită duminică, 23 iunie 2019, ora 12.00, să sărbătorim împreună „ZIUA IEI ROMÂNEȘTI” și „SÂNZIENELE”, îmbrăcați cu cele mai frumoase ii sau costume populare pe care le aveți, purtând în mâini minunatele flori de sânziene.

În cadrul acestei activități vor fi lansate volumele de poezie „Zău, zău, zău” și „Belagine în poeme”, ale poetului popular Marcel Șerb.

Ia românească este un simbol al identității noastre, un monument al artei populare românești, un prețios document istoric și totodată, un obiect cu valoare sentimentală care ne leagă strâns de generațiile trecute, de cele care vor veni în urma noastră.

Sărbătoarea Sânzienelor o putem identifica astăzi cu vechi practici de înnoire a timpului, de celebrare a Anului Nou odată cu solstițiul de vară, dar și cu ancestrale ritualuri dedicate cultului solar sau unor divinități protectoare ale pădurilor, pajiștilor, livezilor și lanurilor de cereale, ale gospodăriilor, ale păsărilor și gâzelor de tot felul. Sub numele de Sânziene, zâne sau zeițe, ele aduceau fertilitatea și rodnicia (creșteau bobul în spicul de grâu) pe unde treceau, apărau de grindină și vijelii, tămăduiau pe cei bolnavi. În noaptea de Sânziene fetele și nevestele tinere se scăldau în roua fânului înflorit, pentru a fi mereu frumoase, drăgăstoase și iubite, pentru a fi sănătoase și fertile. Copiii se afumau cu flori de sânziene pentru ”sperietură” sau insomnii, se scăldau în fiertură de sânziene pentru ”friguri”, debilitate sau alte ”beteșuguri”. Femeile se încingeau la brâu cu flori de sânziene pentru a nu suferi de „dureri de mijloc”. Datorită proprietăților magice și oraculare atribuite în trecut florilor de sânziene, cununile împletite din aceste flori erau aruncate pe acoperișul casei pentru aflarea ursitului.

Vă așteptăm!                                                                             

Secția de Marketing  și Relaţii cu Publicul

http://mcdr.ro/index.php/ro/sectii-si-compartimente/muzeul-de-istorie-locala-si-etnografie-brad

 "Iană, Sânziană/Zână din poiană/Sora Soarelui/Floarea câmpului/Fetele te cată/Că ești fermecată/ Le gătești frumos/ în strai luminos/ De aur curat/Și veșmânt bogat./ Și le-aduci lumină/ Și pace deplină,/ De boli le ferești/ Și le-ntinerești..."

Prin întâlnirea poeților populari din jurul Bradului (Maria Oprea, Mărtica Roșca, Marinela Ilia, Cornelia Neaga, Marcel Șerb) și a tuturor celor care iubesc arta populară românească și tradițiile, duminică, 23 iunie, la M.C.D.R. Deva-Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad, a fost adus un omagiu IEI ROMÂNEȘTI, acest monument al artei noastre populare. În cadrul acestei sărbători au fost lansate și volumele de poezie ale poetului Marcel Șerb, ”Zău! Zău! Zău!” și ”Belagine în poeme”. (Sursa: facebook Monica Duşan)

 

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com