Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2019

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

"SEARĂ MUZEALĂ ORĂŞTIANĂ – 100 DE ANI DE LA CAMPANIA MILITARĂ A ARMATEI ROMÂNE DIN 1919" - Orăştie, 25 iulie 2019

"SEARĂ MUZEALĂ ORĂŞTIANĂ – 100 DE ANI DE LA CAMPANIA MILITARĂ A ARMATEI ROMÂNE DIN 1919" - Orăştie, 25 iulie 2019

  • Data : 
  • Locatia : Orăştie, Piaţa Aurel Vlaicu, nr. 1 - Muzeul de Etnografie şi Artă Populară 

COMUNICAT

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Secția de Etnografie și Artă Populară Orăștie (Municipiul Orăștie, Piața Aurel Vlaicu, Nr. 1), cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează joi 25 iulie, orele 19.30“Seara muzeală orăștiană – 100 de ani de la campania militară a Armatei Române din 1919”.

”Dacă Primul Război Mondial se consideră încheiat la 11 noiembrie 1918, pe monumentele comemorative de război în Transilvania putem vedea încrustate intervalul de timp 1914 – 1919. Dezideratul unirii tuturor teritoriilor locuite de români, garantat de Puterile Aliate era parțial împlinit la începutul anului 1919 deoarece Banatul era ocupat de armata sârbă și armata aliată, iar linia de demarcație în Transilvania se afla pe cursul Mureșului. Instaurarea regimului bolșevic la Budapesta, pretențiile teritoriale maghiare față de vecini și coordonarea cu acțiunile bolșevice din Rusia și Ucraina au pus în pericol viitorul democrației Europene. 

În fața acestui pericol cu mandatul Puterilor Aliate și în conformitate cu dezideratele sale naționale Armata Română a acționat în vederea îndepărtării pericolului bolșevic, iar campania militară din vara anului 1919 a avut drept rezultat eliberarea Ardealului și înlăturarea regimului bolșevic de la Budapesta.” menționează dr. Mihai Căstăian, organizatorul evenimentului.

Evocarea istorică a acestor evenimente, prezentarea unor elemente de armament și efecte militare de epocă, precum și vizionarea unui documentar istoric sunt părțile programului propus pentru aniversarea celor 100 de ani trecuți de la campania militară victorioasă care a contribuit fundamental la realizarea României Mari.

Vă așteptăm cu drag!

*   *   *

În prezența unor iubitori ai istoriei locale, la muzeul din Orăștie s-a desfășurat în data de joi 25 iulie o Seară muzeală.

Prin intermediul unei expoziții tematice și al evocărilor istorice evenimentul dedicat ”Centenarului dezrobirii Ardealului și a luptei împotriva bolșevismului”, a fost descris tabloul general în care se aflau teritoriile locuite de români din fostul Imperiu Austro-ungar și prezentate în cursul lor cronologic derularea evenimentelor diplomatice, politice și militare din anul 1919.

Conflictul armat româno-ungar, organizarea militară, forțele combatante și aliniamentele succesive în dinamica derulării lor au fost ilustrate cu fotografii și schițe grafice.

Instituirea regimului bolșevic sub forma Republicii sovietice-maghiare a făcut ca intervenția militară românească să stopeze, cu acordul Antantei, germenul totalitarismului comunist în Europa Centrală.

Istoria locală a fost ilustrată de înființarea Regimentului 92 Infanterie Orăștie, din cadrul Diviziei XVIII Sibiu comandată de generalului Dănilă Pap. Bravii ostași români ardeleni au participat la acțiunile militare din anul 1919, iar în perioada 20 iulie și 8 august s-au aflat în prima linie.

Între cei morți la datorie în luptele de pe Tisa se desprinde imaginea eroică a locotenentului Vasile Răduțiu, al cărui nume a fost purtat de către orfelinatul de băieți constituit la Orăștie.

Inițiativa organizării de seri muzeale a avut ecouri favorabile, iar reușita manifestării a fost asigurată şi prin contribuția benevolă a unor prieteni ai muzeului.

Prin discuțiile lămuritoare și intervențiile interesate ale celor participanți a fost marcat un moment jubiliar care a contribuit fundamental la realizarea României Mari.

Dr. Mihai Căstăian


Diverse surse pentru materiale de prezentare:

http://www.cunoastelumea.ro/astazi-4-august-ungaria-ar-trebui-sa-omagieze-armata-romana-pt-ca-a-scapat-o-de-bolsevici-acum-97-de-ani-dar-nu-va-spune-nimic/

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2011/06/01/o-istorie-putin-cunoscuta-1919-armata-romana-a-cucerit-ungaria-pentru-a-o-elibera-romani-treceti-tisa/

https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_rom%C3%A2no-ungar_din_1919

https://www.google.com/search?q=general+gheorghe+mardarescu&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiR3c_mgL7jAhUK7KYKHei0AyIQ_AUIEigC&biw=1280&bih=864#imgrc=IWyVSA5w5NxfiM:

https://historice.ro/galerie-foto-armata-romana-in-drum-spre-budapesta-iulie-august-1919/attachment/38/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:1920_-_General_Traian_Mo%C5%9Foiu.PNG

https://alba24.ro/foto-decoratie-din-primul-razboi-mondial-din-colectia-generalului-danila-papp-prezentata-la-muzeul-din-alba-iulia-ce-inseamna-ordinul-coroana-de-fier-485390.html" style="box-sizing: border-box; color: rgb(24, 0, 154); transition: color 0.2s linear 0s; text-decoration: none;">view-source:https://alba24.ro/foto-decoratie-din-primul-razboi-mondial-din-colectia-generalului-danila-papp-prezentata-la-muzeul-din-alba-iulia-ce-inseamna-ordinul-coroana-de-fier-485390.html

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com