Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2019

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

ȘCOALA DE VARĂ RESTAURARE, ediţia a IV-a

ȘCOALA DE VARĂ RESTAURARE, ediţia a IV-a

  • Data : 
  • Locatia : Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39

COMUNICAT

      Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, vă invită marți, 4 iunie 2019, ora 11.00, să participați la deschiderea lucrărilor evenimentului „Şcoala de vară de restaurare”.
      Deschiderea evenimentului va avea loc în Sala Șemineului din Palatului Magna Curia.
      Acțiunea ,,Școala de vară de restaurare” se va desfășura în perioada 04.06 - 09.06.2019 în clădirea Magna Curia, în spațiile destinate laboratoarelor de restaurare.
      Activitatea va fi împărțită pe 3 paliere: prezentare teoretică a procesului de restaurare pe suport metal, ceramică, sticlă şi hârtie, realizată de experţi în domeniu; demonstraţii practice a procesului de restaurare, acţiune interactivă, unde participanţii vor putea realiza sub îndrumarea specialiştilor diverse operaţiuni.
      Ultima zi va fi dedicată expunerii obiectelor şi oferirii de diplome şi premii.
      Participanțiivor fi 20 de elevi de la Liceul Sigismund Toduța, clasa X-a, specializarea ceramică, însoțiți de profesorul coordonator.
      Printre principalele funcţii ale muzeului se numără restaurarea și conservarea patrimoniului cultural.
      Specialiştii Muzeului Civilizației Dacice și Romane, patru experţi atestaţi de către Ministerul Culturii, susţin o muncă laborioasă pentru protejarea şi valorificarea patrimoniului mobil în cadrul laboratoarelor de restaurare ceramică, metal și carte veche.
      Majoritatea materialelor descoperite pe șantierele arheologice sunt sortate, analizate, restaurate, conservate, în vederea cercetării și expunerii acestora, de către specialiștii instituției cu expertiză în domeniul restaurare – conservare. Este o muncă laborioasă care necesită multă migală, răbdare, o amplă cunoaștere a materialelor, cunoștințe de chimie aplicată, tehnologii de restaurare, comparate sau alternative, efectul substanțelor folosite, etc.
      Această acţiune, reprezintă o mică parte dintr-o campanie de conștientizare a rolului pe care îl reprezintă conservarea și restaurarea vestigiilor istorice, iar experiența și cunoştințele restauratorilor vor fi împărtășite celor ce doresc să știe cât mai multe lucruri despre această profesie mai puțin cunoscută. Patrimoniul cultural trebuie păstrat, ocrotit şi respectat, pentru a fi transmis generaţiilor viitoare.
 
Vă așteptăm!
 
Secția de Marketing și Relaţii cu Publicul
 
Media:

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com