Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2019

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

Exponatul lunii noiembrie 2019: Vas de băut „Cănceu” ce a aparținut membrilor comunității săsești din Orăștie

Exponatul lunii noiembrie 2019: Vas de băut „Cănceu” ce a aparținut membrilor comunității săsești din Orăștie

  • Data : 
  • Locatia : Palatul Magna Curia, Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39

 Comunicat

Exponatul lunii noiembrie 2019

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, propune publicului, o nouă piesă din patrimoniul său istoric, în cadrul  PROIECTULUI  EXPONATUL  LUNII, luna noiembrie 2019.

Exponatul lunii provine din colecţia Secției de Etnografie și Artă Populară din Orăștie, a  Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva și este vorba despre un vas de băut „Cănceu” (nr. inv. 285), ce a aparținut membrilor comunității săsești din Orăștie.

Exponatul de față este un vas de băut, de mici dimensiuni (20 x 5 cm), piriform, cu gura rotundă, cu toarta laterală aplicată. Piesa este modelată la roată și decorată prin zgrafitare. Prezintă un decor floral (central vasul este decorat cu o lalea, simbol al mândriei, ospitalității, puterii și bucuriei) și fitomorf plasat pe burta vasului în partea opusă torții aplicate. Sub toartă este inscripționat anul 1794, iar dedesubtul acestuia este acea linie continuă șerpuită care mai apare și pe alte  piese ceramice produse la Saschiz, și care ar putea fi semnătura meșterului olar. Este angobat cu humă albă și pe interior.

Pe parcursul celor peste 67 ani de existență a Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Orăștie, Secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, în patrimoniul acestuia au intrat pe lângă piesele populare românești și piese de port, textile decorative precum și ceramică săsească. O vechime mult mai mare decât piesele de port popular săsesc, o au vasele ceramice de tip Saschiz, denumite după localitatea Saschiz – județul Mureș, unde a fost documentat cel mai vechi centru de olari (secolul al XVII-lea).

După tehnica de realizare, colorit, ornamentică presupunem că a fost realizată în renumitul centru de olari de la Saschiz, prezentând elementele specifice acestui tip de ceramică: culoarea albastru cobalt, motivele decorative din repertoriul acestui atelier și desigur tehnica zgraffito. Această tehnică practicată de breasla olarilor din Saschiz, presupune aplicarea unui strat de glazură pe obiectul de lut iar după uscare este desenat, prin scrijelire modelul dorit.

Având dovada existenței sașilor atât în Orăștie cât și a păturii țărănești în satele din jur putem trage concluzia că populația săsească a trăit încă din cele mai vechi timpuri alături de români și maghiari fapt care a dus la influențarea modului acestora de viață, obiceiurilor, a portului, ornamenticii tradiționale săsești,  menţionează Daniela Cristina Șendroiu, muzeograf și Maria Iustina Bogdan, conservator la Secția de Etnografie și Artă Populară Orăștie, a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Piesa poate fi văzută, în spaţiul special amenajat şi dedicat Proiectului Exponatul Lunii, din holul Castelului Magna Curia, pe tot parcursul lunii noiembrie 2019, de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00.

Vă aşteptăm cu drag!

Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com