Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
  • muzeucdr.deva@gmail.com
   Selectați limba română  Selectați limba engleză

COMPLEXUL MEMORIAL AUREL VLAICU

AUREL VLAICU (1882 - 1913)
AURELVLAICUFOTOGaleria marilor personalităţi ale ştiinţei şi tehnicii româneşti care au contribuit la progresul ştiinţei universale, unul din locurile de frunte este ocupat de marele inventator şi aviator Aurel Vlaicu. S-a născut în satul Binţinţi (azi Aurel Vlaicu) la 19 noiembrie 1882.
M.C.D.R.

Era fiul lui Dumitru şi Ana Vlaicu, o familie cu stare materială bună care şi-a permis să susţină, cu mari sacrificii, fiul la diferite şcoli. Aurel Vlaicu, după absolvirea şcolii primare din satul natal, s-a înscris la Liceul din Orăştie, de unde, după primii doi ani, se transferă la Liceul german din Sibiu unde urmează clasele a VII-a şi a VIII-a, la finalul studiilor liceale obţinând diploma de bacalaureat.
Încă de pe băncile liceului demonstrează înclinaţii deosebite spre tehnică ceea ce-l determină să se orienteze spre o facultate cu acest profil.

În toamna anului 1902 se înscrie la Politehnica din Budapesta, dar nemulţumit de gradul modest de predare s-a retras. Se orientează spre Şcoala Politehnică din München unde figurează că a frecventat cursurile începând din anul 1903 până în 1908. Multitudinea preocupărilor sale în domeniul tehnicii l-au făcut cunoscut între studenţii şi profesorii înaltei şcoli müncheneze. Devenind inginer se dedică cu pasiune studierii problemelor zborului. Primul succes, după o intensă muncă, l-a constituit ridicarea de la sol a planorului proiectat şi construit după planurile proprii, pe islazul satului natal, în anul 1909. Convins că la Bucureşti va găsi alte posibilităţi de realizare a proiectelor sale, Aurel Vlaicu trece munţii şi, susţinut de o serie de personalităţi, reuşeşte să construiască aparatul de zbor „Vlaicu I”, o realizare remarcabilă prin simplitatea ei. Cu acest avion Aurel Vlaicu a reuşit, în 17 iunie 1910, să decoleze de pe câmpul Cotrocenilor de la prima încercare.

 

 

 
 
 
 
 
 
6
MUZEUL MEMORIAL, PLACA MEMORIALĂ DE PE
CASA ÎN CARE S-A NĂSCUT ŞI BUSTUL REPREZINTĂ
UN OMAGIU ADUS PERSONALITĂŢII DE EXCEPŢIE
CARE A FOST AUREL VLAICU

 

 

CONTACT

GESTIONAR CUSTODE 
– POPESCU ANGELA +40 0727 516 884
GESTIONAR CUSTODE 
– BOTA MARIANA +40 0729 867 626

 

ADRESA:
Sat Aurel Vlaicu, nr. 177, Geoagiu, jud. Hunedoara, 335401
EMAIL
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

PROGRAM DE VIZITARE:

* Program de Vară:
Marți - Duminică : 10:00 - 18:00

* Casa de bilete se închide la ora 17:30
** Program de Iarnă:
Marți - Duminică : 09:00 - 17:00

* Casa de bilete se închide la ora 16:30

Muzeul este închis in fiecare Luni
 
 

 


 LOCALIZARE PE HARTĂ


  • muzeucdr.deva@gmail.com