Muzeul din Brad: expoziția „Interior zărăndean – utilitate și simț artistic”
EXPOZITII
Date: Saturday, 28 September 2024 11:00
Venue: Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad | City: Brad
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în colaborare cu membrii Clubului „Dialogul artelor” din Brad, organizează sâmbătă, 28 septembrie 2024, ora 11.00, la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad, manifestarea cu titlul „Omagiu satului zărăndean”.
Omagiem satul zărăndean tradițional, printr-un program care va cuprinde următoarele:
- deschiderea manifestării prin cântecul de tulnic al interpretei Lucica Ștefan.
- expoziție comună a artiștilor plastici brădeni;
- un dialog literar între scriitorii brădeni, având ca temă satul tradițional zărăndean;
- demonstrații și expoziții cu vânzare ale următorilor meșteri populari și artizani, membri ai Clubului „Dialogul artelor”: Petrică Mateș (fluiere), Dorel Laslău (linguri din lemn sculptate), Anca Stroișteanu (creații în tehnica macrame), Ileana Roșca (lucrări din lut polymeric și fimo), Luminița Miclea (jucării croșetate), Victoria Bufnilă (ii și dantele), Cornelia Marta (piese vestimentare croșetate), Lucica Ștefan (decorațiuni din sfoară).
Satul tradițional românesc a fost marele creuzet în care s-au distilat valorile fundamentale ale poporului român, iar cultura populară reprezintă fundamentul solid pe care s-a înălțat cultura noastră modernă.
Marele gânditor, Lucian Blaga, spunea despre sat că: „este situat în centrul universului și se prelungește în mit”. Așadar, satul tradițional reprezintă un reper important pentru generațiile prezente, intermediind o trainică legătură între noi, cei de astăzi, și strămoși, între noi, și viitoarele generații.
Prin activitățile desfășurate la muzeu ne propunem să facem cunoscute și să transmitem mai departe în timp, valorile satului tradițional românesc, și în particular, cele ale satului zărăndean.
Monica Dușan, muzeograf
* * *
Începând cu anul 2020, în ultima zi de duminică a lunii septembrie, este sărbătorită Ziua Satului Românesc, prilej pentru a ne reaminti de tradiții, obiceiuri, meșteșuguri vechi, de viața molcomă din inima satului, de frumusețea peisajului, de țăranul român pentru care satul românesc este «un mănunchi de case ascunse în verdele crud, e o troiţă la poarta bisericii sau înfiptă la răspântia amintitoare de o întâmplare peste care se cere mâna bunului Dumnezeu; e o poartă cu stil lucrată de un bătrân, care s-a mulţumit pe sine şi poate, a făcut-o aşa, frumoasă, ca să nu-i pară grea la deschidere; e o grădină cu nuci şi pruni, cu duzi şi cireşi, cu caişi şi meri, în care copilăria şi-a aninat zmeul semeţ spre înălţimea cerului; e casa din deal sau din vale, cu busuioc legat de stâlp, cu pridvor larg pentru lumină, cu cuib durat de rândunele sub streaşină după începutul primăverii; ... scria George Ciulpan în cartea „Satul românesc, Tip. Ziarului „Universul”, București, 1937.
Astfel, sâmbătă, 28 septembrie 2024, un nou spațiu expozițional, sub titlul „Interior zărăndean – utilitate și simț artistic- a fost pus la dispoziția vizitatorilor Muzeului de Istorie Locală și Etnografie din Brad, parte a Muzeului Civilizației Dacice și Romane, în cadrul evenimentului numit „Omagiu satului zărăndean”.
Este vorba despre căsuța din lemn din curtea muzeului, o casă de miner din Țebea construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, care de acum este gata să primească pe cei dornici să-i afle povestea prezentată de Adriana Adam.
Alese mulțumiri colegelor Monica Dușan și Adriana Adam care s-au ocupat de amenajarea interiorului.
A fost omagiat satul zărăndean tradițional, printr-un program care a ilustrat sensibilitatea și creativitatea țăranului român .
Deschiderea manifestării a fost marcată prin emoționantul cântec de tulnic al Lucicăi Ștefan.
O fructuoasă colaborare cu clubul „Dialogul artelor” a adus în program expoziția comună a artiștilor plastici brădeni (Monica Florea, Camelia Jula, Remus Poenar, Silvia Dușan, Anca Stroiștean, Monica Dușan), precum și un dialog literar între scriitorii brădeni, având ca temă satul tradițional zărăndean (Letiția Coza, Martica Roșca, Silvia Faur, Ioan Pârva, Salvina Pașca, Cornelia Neaga, Florin Faur, Marcel Șerb). Apoi, surorile Antonia și Alexandra ne-au încântat cu cântece din zonă.
Pe tot parcursul manifestării au avut loc demonstrații și expoziții cu vânzare ale meșterilor populari și artizani: Petrică Mateș (fluiere), Dorel Laslău (linguri din lemn sculptate), Anca Stroișteanu (creații în tehnica macrame), Ileana Roșca (lucrări din lut polymeric și fimo), Luminița Miclea (jucării croșetate), Victoria Bufnilă (ii și dantele), Cornelia Marta (piese vestimentare croșetate), Lucica Ștefan (decorațiuni din sfoară), Cecilia Trif (obiecte tricotate)
Responsabili proiect: dr. Georgeta Deju, Monica Dușan, Adriana Adam
Sursa sunet: https://www.youtube.com/watch?v=iRYt-GVe0Ec.
Status
Recomandat
Address
Muzeul de Etnografie și Artă Populară Zărăndeană, 2, Strada Cloșca, Brad, Hunedoara, 335200