Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

VENUS DE MURANY

Venus de Murany

15 Maria Szechy Venus de Murany1627… Maria Szechy (Venus de Murany), proprietara Castelului Murany din Slovacia, se căsătorește cu Stefan Bethlen, noul proprietar al Castelului Magna Curia…

Avea 17 ani… de-o frumusețe ieșită din comun…

La doar 20 de ani, rămâne văduvă.

Se recăsătorește cu Stefan Kun, care o forțează să părăsească Deva și să se mute pe domeniile sale. Îl părăsește după scurtă vreme, deoarece era bădăran și violent.

Se întoarce la Deva.

Neîmpăcat cu ideea, după mai multe încercări de a o aduce înapoi, dar lovindu-se de refuzul ei, Stefan Kun atacă prin surprindere, în toiul nopții, Magna Curia.

Folosindu-se de răgazul oferit de spargerea porții, Maria se strecoară printr-un geam spre „grădina cu pergole” și reușește să se refugieze în cetatea Devei.

Se pune în fruntea garnizoanei cetății și respinge atacul soțului.

În 1640, Maria Szechy vinde cetatea, castelul și domeniul Devei, pentru 6.000 de taleri, principelului Gheorghe Rakoczy I.

Retrasă apoi în cetatea Murany, va apăra și acest loc de asalturile armatei conduse de Contele castelan Francisc Wesselenyi (1605-1667). Între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste, cu toate că acesta era, la aceea vreme, căsătorit cu Zsófia Bosnyák.

 

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com