PREZENTARE
Complexul de monumente de la Țebea, sau Panteonul Moților, arată în felul acesta încă din anul 1924.
M.C.D.R.
Străveche vatră de pământ românesc, Ţebea adăposteşte în cimitirul său osemintele celor mai importanţi eroi ai revoluţiei române din Transilvania, din anii 1848-1849, în frunte cu Avram Iancu, Ioan Buteanu (1821-1849) şi Simion Groza (?-1885)
Lor li s-au adăugat peste timp, luptătorii pentru drepturile naţiunii române, Sigismund Borlea (1827-1883) şi Theodor Pop (1827-1900), precum şi importanţi dascăli între care amintim pe dr. Pavel Oprisa, George E. Camber şi alţii.
Ceremonialul înmormântării a avut loc în 13 septembrie 1872, slujba fiind săvârşită de protopopii Nicolae Mihălţian din Brad şi Simion Balint din Roşia Montană secondaţi de 36 de preoţi. La căpătâiul eroului se află crucea donată de preotul Ioan Tisu care are incizată următoarea inscripţie „A.V./RAM JAN/CU /Adv. Pref./Leg.Gem./ROM./În anii 1848/+1872”. La sărbătorirea centenarului naşterii lui Avram Iancu (28 august – 2 septembrie 1924), Societatea ASTRA, cu sprijinul autorităţilor centrale şi locale, a organizat ample manifestări, la care au luat parte Regele Ferdinand I şi Regina Maria, primul ministru, Ionel Brătianu, miniştri, generali, conducerea Astrei. Cu această ocazie au fost aduse la Ţebea osemintele tribunilor lui Iancu şi aşezate în două morminte situate de o parte şi cealaltă a aleii principale de intrare în cimitir. Pe faţa monumentului lui Ioan Buteanu a fost scris: „Aici sunt osemintele feritului Ionu Buteanu unul dintră martirii naţiei române ucisu perfidamente în anul 1949 mai 23 / iuniu 4 – 1849. Pusu în 1869 septembrie 10”. Pe spatele monumentului este înscris textul: „Ion Buteanu, Prefectul Zarandului în 1848-9, prins mişeleşte la Abrud şi spânzurat la Iosaş de fugarii unguri bătuţi de Iancu. Mor liniştit, moartea mea e răzbunată, de ajuns, prin cele două înfrângeri ale maghiarilor la Abrud, au fost ultimele-i vorbe”. Pe faţa monumentului lui Simion Groza este scris textul: „Tribunul celor 7 sate zărăndene, eroul de la Stiurţul din Abrud, Paroh în Rovina 1834-1885. Osemintele lui au fost aduse aici la 15 august 1924 la centenarul naşterii lui Iancu”.
GORUNUL LUI HOREA
În anul 1784, Horea i-a chemat la luptă pe moții adunați, îndemnându-i la răscoală. În apropierea gorunului la circa 15 metri mai la nord este îngropat Avram Iancu, decedat la 13 septembrie 1872.
M.C.D.R.
Acest gorun fiind cel mai înalt copac din zonă, de peste 15 metri, la umbra lui se ținea din cele mai vechi timpuri, Sfatul Bătrânilor. Tot la umbra lui s-a odihnit în drumul său spre Praga și domnitorul Mihai Viteazul. Dar noi îl numim Gorunul lui Horea pentru că înaintea Răscoalei de la 1784, aici, la umbra Gorunului se întâlnea Horea cu oamenii, când venea în Zarand. Vorbeau și împreună puneau la cale planuri de luptă împotriva asupririlor și nedreptăților sociale. Legenda mai spune că la rădăcina lui ar fi fost îngropată mâna dreaptă a lui Horea, după ce el a fost tras pe roată.
Cu ocazia restaurării din 1947 aproape tot trunchiul a fost îmbrăcat în ciment, pe care s-a realizat modelul cojii de către sculptorul Radu Moga-Mânzat. Pentru susținerea crengii laterale, în 1977 a fost construit un stâlp de beton. Această ultimă creangă laterală a fost ruptă de puternica furtună care s-a abătut asupra regiunii în 19 iulie 2005. Actual, din gorun nu mai există decât sarcofagul de beton al trunchiului. Din ramura ruptă în 2005 s-a cioplit o cruce de 1,8 m, Crucea lui Horea, amplasată alături de mormântul lui Avram Iancu.
INDICAȚII ȘI ALTE INFORMATII
Pentru alte indicații, informații, vizite sau organizări in grup, vă rugam să ne contactați
BISERICA ORTODOXĂ
Biserica Ortodoxă din Țebea a fost construită între anii 1893-1896. I s-a spus Biserica cu Tricolor, deoarece încă de atunci, cu toate că erau sub dominați maghiară, localnicii au pictat pe tavan 4 brâie tricolore.Tradiția spune că oficialitățile de atunci au încercat prin mai multe mijloace să-i constrângă pe localnici să șteargă tricolorul din biserică, dar ei nu au cedat, spunând: ” Nu, pentru că atunci când ne rugăm lui Dumnezeu, ne închinăm și Sfântului Tricolor Românesc.”
INFORMAȚII UTILE
În partea stângă a intrării în cimitir se află mormintele a 75 de eroi, ofițeri, subofițeri și soldați căzuți pentru dezrobirea Ardealului.
La 1 noiembrie 1931 a fost sfințită placa așezată pe mormântul lui Avram Iancu din inițiativa istoricului Gheorghe Brătianu. Placa a fost sculptată de Gh. M. Cantacuzino și are inscripția: „Craiul Munților. Națiunea Română întregită în hotarele ei firești și unită în spiritul libertății. MDCCCXLVIII - MCMXVIII”
Locuitorii din Țebea au ridicat, în anul 1931, o cruce în memoria celor 46 de ostași, fii ai satului, „căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea Patriei și întregirea neamului în războiul mondial 1914-1918”.
În 10 noiembrie 1942 a fost ridicată o troiță din lemn în memoria eroului George E. Camber căzut pe frontul de est. La 9 iunie 1994 a fost dezvelit monumentul celor 13 eroi din satul Țebea, morți în Al Doilea Război Mondial.
În 16 septembrie 2006, pe platoul din fața cimitirului, a fost dezvelit bustul lui Avram Iancu, opera sculptorului Ioan Medruț. Pe soclul de travertin, cu litere aurii este înscris textul: „AVRAM IANCU, 1824 - 1872”
Monumentele comemorative din cimitir întăresc convingerea vizitatorului că nu numai sanctuarul de la Ţebea, ci întreg Zarandul constituie un Pantheon al neamului românesc.