Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Aspecte din viaţa dacilor din munţii Orăştiei

EXPOZITII
ASPECTE_DIN_VIAȚA_DACILOR_DIN_MUNȚII_ORĂȘTIEI
Data: Marți, 22 Februarie 2022

Locație: Castelul Magna Curia  |  Oraș: Deva

 

COMUNICAT

 

Începând de azi, 22 februarie 2022, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, vă invită să vizitați expoziția „ASPECTE DIN VIAȚA DACILOR DIN MUNȚII ORĂȘTIEI”, organizată în cadrul perioadei de sustenabilitate a proiectului SEE: „Când Viaţa Cotidiană Antică Devine Patrimoniu Unesco. Scanarea, Restaurarea Digitală Şi Contextualizarea Artefactelor Dacice Din Munţii Orăştiei”– PA 16/RO12.LP10/18.02.2015. Promotorul proiectului este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar parteneri sunt, alături de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

Ideea centrală a expozițiilor din cadrul proiectului este crearea unei platforme interactive, prin intermediul căreia sunt oferite publicului cât mai multe informaţii referitoare la anumite părți din viața dacilor ce au locuit în zona capitalei Regatului dac.

Regiunea Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei se individualizează atât prin prezenţa unei arhitecturi monumentale, cu ziduri din blocuri de calcar fasonate, cu planuri inovatoare sau cu instalaţii care permiteau un confort ridicat comunităților de atunci, cât și prin diversitatea şi calitatea ridicată a obiectelor folosite zi de zi, produse de factură locală sau importate din alte zone, îndepărtate.

Expoziția de acum descrie aspecte care individualizează această zonă: arhitectura, metalurgia fierului, orfevrăria, ceramica. Se poate observa priceperea meşterilor perioadei, așa cum aceasta este reflectată în construcțiile epocii dacice (care vor fi ilustrate prin imagini și propuneri de reconstituire) și în obiectele expuse (din diferite materiale – piatră, fier, bronz, plumb, lut).

Cei care vor vizita această nouă expoziție vor putea să ia contact, prin digital-touch, cu o parte din miile de piese descoperite pe terasele Sarmizegetusei Regia şi în arealul înconjurător.

Inf.: dr. Cristina Bodό, cercetător științific, Muzeul Civilizației Dacice și Romane

Vă așteptăm cu drag!

Secția de Marketing  și Relaţii cu Publicul

 

 

Status
Expoziție temporară
Adresă
Muzeul Civilizației Dacice și Romane, 39, Strada 1 Decembrie 1918, Centrul Vechi, Deva, Hunedoara, 330005

 

Hartă


  • muzeucdr.deva@gmail.com