Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

EXPOZIȚII

Obiecte de tezaur din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva

EXPOZITII
OBIECTE_DE_TEZAUR_DIN_COLECTIILE_MUZEULUI_1
Data: Luni, 17 Martie 2014

Oraș: Deva

 

Obiectele vechi au atras interesul oamenilor din vechime și au darul să atragă și astăzi. Poveștile cu și despre comori au fascinat întotdeauna și au stimulat imaginația tinerilor precum și pe a celor mai în vârstă. Obiectele realizate din metale prețioase, din aur și argint sunt cele care polarizează în cea mai mare măsură atenția publicului.

Metalele prețioase au constituit încă din momentul descoperirii lor materii prime pentru confecționarea de obiecte prin care este simbolizat prestigiul posesorului sau pe al celui care le expune. Din metale prețioase au fost realizate piese de port și podoabă, însemne ale maiestății sociale, politice sau religioase și uneori chiar și arme ori ornamente ale unor arme. Moneda, acest echivalent universal pentru orice marfă, a cărei valoare este întărită de autoritate prin efigiile imprimate pe ele au fost la început realizate din metale prețioase.

Toate acestea erau păstrate în locuri bine păzite, uneori în temple, alte ori în visterii și nu de puține ori, pentru a fi puse la adăpost de pericole, ele erau îngropate cu speranța că vor fi recuperate după ce pericolul trece.

Muzeul din Deva a adunat pe parcursul existenței sale de un secol și mai bine o serie de artefacte confecționate din metale prețioase pe care dorește să le prezinte publicului, odată cu poveștile ascunse în spatele artefactelor. Între ele se numără piese de port și podoabă, uneori chiar garnituri de costum, monede, piese cu caracter votiv și chiar părți componente ale unor atelaje.

Naraţiunea expoziţională a fost ilustrată prin intermediul mai multor teme, fiecăreia fiindu-le destinate vitrine adecvate.

 

Status
Recomandat
Adresă
Muzeul Civilizației Dacice și Romane, 39, Strada 1 Decembrie 1918, Centrul Vechi, Deva, Hunedoara, 330005

 

Hartă


  • muzeucdr.deva@gmail.com