Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Două noi ateliere creative la Timișoara

EVENIMENTE
447551594_872999291509444_3239034088008623830_n
Data: Vineri, 31 Mai 2024 10:00 - Sâmbătă, 01 Iunie 2024 18:00

Locație: Muzeul Satului Bănățean  |  Oraș: Timișoara

 

În zilele de 31 mai și 1 iunie 2024, Muzeul Satului Bănățean din Timișoara împreună cu Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva au organizat pentru copiii din Timișoara două noi ateliere creative.

Evenimentele prilejuite de ziua copilului l-au avut în centru pe domnul profesor Mircea Lac, dascăl a cărui activitate se întinde pe parcursul multor decenii. Pe parcursul întregii activități a îndrumat, cu răbdare și dăruire numeroase generații de elevi. Domnia sa este unul dintre puținii dascăli de arte tradiționale din România căruia i s-a acordat în anul 2018 titlul onorific de „tezaur uman viu” de către Ministerul Culturii, pentru contribuțiile decisive în domeniul salvgardării, păstrării și transmiterii patrimoniului cultural imaterial.

În data de 31 mai, micuții însoțiți de profesori, părinți și bunici au făcut cunoștință cu o gamă largă de jucării. Unele dintre ele mai simple, altele mai complexe, însă toate având darul de a stimula creativitatea, imaginația și nu în ultimul rând interesul în rândul unui public variat ca vârstă. Au fost prezente și cadre didactice și studenți din cadrul Facultății de Fizică a Universității de Vest. A fost un bun prilej să fie apreciat modul în care pot să fie explicate fenomene fizice prin intermediul jocurilor și jucăriilor.

Sâmbătă, atenția publicului format în cea mai mare parte din copii a fost canalizată spre un alt domeniu fascinant: xilogravura. Cei prezenți au putut să afle multe detalii cu privire la istoria tiparului, originea și semnificația unor motive ornamentale tradiționale și a obiectelor pe care se regăsesc. Toate fiind culese în județul Hunedoara, în diferite zone etnografice.

Dar fascinația atelierului a constat în principal în activitatea practică. Fiecare copil a putut să tipărească propria xilogravură, învățând în doar câteva clipe tehnica imprimării. O gamă largă de tipare, cu scene religioase sau laice au fost puse la dispoziție de domnul Mircea Lac, alături de tușul tipografic, hârtie, role, diluant și pudră de talc. Participanții au putut să plece acasă cu o amintire realizată cu propriile mâini.

Publicul a participat în număr mare în cele două zile în cadrul atelierelor organizate la Timișoara și au apreciat pozitiv activitățile desfășurate.

Colaborarea instituțiilor hunedorene cu Muzeul Satului Bănățean continuă să înregistreze succese și devin modele pentru implementarea altor proiecte educaționale. Din acest motiv parteneriatul dintre cele două instituții se dorește a fi a fi unul de durată.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva organizează constant activități, în Județul Hunedoara și în alte județe, care se adresează publicului de toate vârstele, la care sunteți mereu așteptați și bine primiți.

 

 

 

Adresă
Muzeul Satului Bănățean, 31, Strada Avram Imbroane, Cvartal UMT, Timișoara, Timiș, 300136

 

Hartă


  • muzeucdr.deva@gmail.com