Sărbătoarea Iei - Sânzâienele
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, vă invită vineri, 24 iunie 2022, ora 12, să sărbătorim împreună „Ziua Iei românești” și „Sânzienele”, la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad, strada Cloșca, nr. 2-4.
Ne-am bucura să veniți îmbrăcați cu cele mai frumoase ii sau costume populare, pe care le aveți, și să aduceți cu voi flori de sânziene.
Ia, parte a costumului popular românesc este un simbol al identității noastre, un monument al artei populare românești, un prețios document istoric și totodată, un obiect cu valoare sentimentală care ne leagă strâns de generațiile trecute, de cele care vor veni în urma noastră.
Sărbătorită de nouă ani de românii din lumea întreagă, iei românești îi aducem și noi, la Brad, omagiul cuvenit, prin activitățile organizate la muzeu în această zi.
Participanții la activitate vor avea bucuria să îmbrace costumele populare moștenite de la bunici, să afle noi și interesante informații despre costumul popular românesc și, în mod special, despre cel zărăndean.
Și, așa cum se obișnuia odată de sărbătoarea Sânzienelor, vom arunca pe acoperișul casei tradiționale din muzeu, cununi de sânziene, pentru aflarea ursitei.
Vor crea o atmosferă aparte prin cântecele lor, tineri interpreți de muzică populară brădeni, iar poeții, membrii ai Clubului Dialogul artelor, vor recita poezii având ca temă Sânzienele și ia românească.
Vă așteptăm cu drag!
Secția de Marketing și Relații cu Publicul
http://mcdr.ro/index.php/ro/sectii-si-compartimente/muzeul-de-istorie-locala-si-etnografie-brad
Cântec răscolitor de tulnic, cununi de sânziene, mireasma învăluitoare a florilor de tei, cântece populare, poeții brădeni recitându-și poeziile, fete vesele aruncându-și spre soare cununile, oameni frumoși și ii, atâtea câte mai avem, și bucuria de fi și a sărbători împreună ZIUA IEI ȘI A SÂNZIENELOR, la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad.
Mulțumesc tuturor participanților!
Monica Dușan, Muzeograf
* * *
De Sânziene
Iană, Sânziană
Zână din poiană,
Sora Soarelui
Floarea fânului,
Fetele te cată
Că ești fermecată
Le gătești frumos
În strai luminos
De aur curat
În veșmânt bogat,
Și le-aduci lumină
Și pace deplină
De boli le ferești
Și le-ntinerești.
și te roagă iară
Iană, Sânziană,
Să le-aduci fecior
Drag și iubitor
Să le ocrotească
Și să le iubească.
Și la brâu te pun
Să le-aduci un prunc
Mic și dolofan
Cam peste un an,
Mic și drăgălaș,
Ca un îngeraș.
Și te pun la grindă
Vrăji să nu se prindă
Nici de casă,
Nici de masă,
De gospodăria frumoasă.
Monica Dușan