Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

ARHIVA

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

SĂRBĂTOAREA IEI - SÂNZÂIENELE la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad

SĂRBĂTOAREA IEI - SÂNZÂIENELE la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad

Sărbătoarea Iei - Sânzâienele

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, vă invită vineri, 24 iunie 2022, ora 12, să sărbătorim împreună „Ziua Iei românești” și „Sânzienele”, la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad, strada Cloșca, nr. 2-4.

Ne-am bucura să veniți îmbrăcați cu cele mai frumoase ii sau costume populare, pe care le aveți, și să aduceți cu voi flori de sânziene.

Ia, parte a costumului popular românesc este un simbol al identității noastre, un monument al artei populare românești, un prețios document istoric și totodată, un obiect cu valoare sentimentală care ne leagă strâns de generațiile trecute, de cele care vor veni în urma noastră.

Sărbătorită de nouă ani de românii din lumea întreagă, iei românești îi aducem și noi, la Brad, omagiul cuvenit, prin activitățile organizate la muzeu în această zi.

Participanții la activitate vor avea bucuria să îmbrace costumele populare moștenite de la bunici, să afle noi și interesante informații despre costumul popular românesc și, în mod special, despre cel zărăndean.

Și, așa cum se obișnuia odată de sărbătoarea Sânzienelor, vom arunca pe acoperișul casei tradiționale din muzeu, cununi de sânziene, pentru aflarea ursitei.

Vor crea o atmosferă aparte prin cântecele lor, tineri interpreți de muzică populară brădeni, iar poeții, membrii ai Clubului Dialogul artelor, vor recita poezii având ca temă Sânzienele și ia românească.

Vă așteptăm cu drag!

Secția de Marketing și Relații cu Publicul

http://mcdr.ro/index.php/ro/sectii-si-compartimente/muzeul-de-istorie-locala-si-etnografie-brad

Cântec răscolitor de tulnic, cununi de sânziene, mireasma învăluitoare a florilor de tei, cântece populare, poeții brădeni recitându-și poeziile, fete vesele aruncându-și spre soare cununile, oameni frumoși și ii, atâtea câte mai avem, și bucuria de fi și a sărbători împreună ZIUA IEI ȘI A SÂNZIENELOR, la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad.

Mulțumesc tuturor participanților!

Monica Dușan, Muzeograf

https://youtu.be/som-D64sW9g 

 *   *   *

De Sânziene

Iană, Sânziană

Zână din poiană,

Sora Soarelui

Floarea fânului,

Fetele te cată

Că ești fermecată

Le gătești frumos

În strai luminos

De aur curat

În veșmânt bogat,

Și le-aduci lumină

Și pace deplină

De boli le ferești

Și le-ntinerești.

și te roagă iară

Iană, Sânziană,

Să le-aduci fecior

Drag și iubitor

Să le ocrotească

Și să le iubească.

Și la brâu te pun

Să le-aduci un prunc

Mic și dolofan

Cam peste un an,

Mic și drăgălaș,

Ca un îngeraș.

Și te pun la grindă

Vrăji să nu se prindă

Nici de casă, 

Nici de masă,

De gospodăria frumoasă.

Monica Dușan

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com