Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

ARHIVA

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

MORPHO DIDIUS, fluturele exotic numit și gigantul morpho albastru, poate fi văzut în expoziția de Științele Naturii

MORPHO DIDIUS, fluturele exotic numit și gigantul morpho albastru, poate fi văzut în expoziția de Științele Naturii

Morpho didius

Dintre insectele existente în întreaga lume, fluturii, cunoscuți sub denumirea științifică de lepidoptere, au impresionat dintotdeauna  prin coloritul, delicatețea și eleganța aripilor. Se consideră că au apărut acum 65 de milioane de ani, în  perioada cretacică.

Fluturii se întâlnesc aproape pe întreaga suprafață a pământului, mai puțin în Antartica. Cele mai numeroase specii se găsesc în zona tropicală. Plantele constituie principala lor sursă de hrană, iar ei asigură perpetuarea plantelor prin polenizare.

Colecţia de lepidoptere a muzeului devean a fost înființată între anii 1925-1926, având la bază exemplarele donate de lepidopterologul Daniel Czekelius. Naturalistul hunedorean Josef Mallász, director al muzeului între anii 1913-1933, a colecționat diverse specii de fluturi din județul nostru. Colecția s-a îmbogățit de-a  lungul timpului, prin contribuția lepidopterologilor Lászlo Diószeghy și dr. Frederic König. Între anii 1972-1980, de colecție s-a îngrijit muzeograf profesor Agnișa Nuțu. Muzeograf Silvia Burnaz a continuat munca predecesorilor săi, ocupându-se de cercetarea, diversificarea și valorificarea  colecției de fluturi a muzeului din Deva.

În expoziția „Trecut şi prezent în natura hunedoreană” se află o impresionantă colecție de fluturi proveniți atât din țara noastră, cât și din alte țări și alte continente (America de Sud, America Centrală, Africa, Asia). Speciile de origine străină au fost colecționate în străinătate, sau obținute la schimb de către dr. Frederic König. Atrag atenția, doi fluturi de culoare albastră, de dimensiuni mari, originari din Peru, America de Sud. Denumirea lor științifică este Morpho didius.  

Acest fluture exotic numit și gigantul morpho albastru, este un fluture neotropical aparținând subfamiliei Morphinae din familia Nymphalidae. Este una dintre cele mai mari specii de Morpho, având anvergura aripilor de 150 mm. Culoarea aripilor este albastru metalic. Larvele lor se hrănesc cu frunze de palmier.

Vă invităm să treceți pragul muzeului nostru pentru a admira varietatea speciilor de fluturi din expoziția „Trecut şi prezent în natura hunedoreană”.

Biliografie:

Silvia Burnaz, Macrolepidoptere din Munții Șureanu, Deva, 2008.

Silvia Burnaz, Catalogul colecției de lepidoptere a muzeului județean Hunedoara - Deva, în Sargetia. Acta Musei Devensis. Științele Naturii, XIV-XV, Series Scientia Naturae1993.  

https://en.wikipedia.org/wiki/Morpho_didius.

Lăcrămioara Ștefan, muzeograf

Secția de Marketing și Relații cu Publicul

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com