În amintirea Eroilor
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva dorește, cu ocazia Zilei Eroilor, să prezinte sumar câteva aspecte legate de modul în care comunitățile locale din județul Hunedoara au ținut să păstreze cât mai mult timp amintirea celor care și-au dat viața pe diversele fronturi ale războaielor mondiale, dar și în timpul revoluțiilor sau răscoalelor din ultimele secole.
În cadrul unui proiect inițiat cu mulți ani în urmă s-a încercat inventarierea monumentelor și a crucilor de eroi de pe raza localităților hunedorene, fiind documentate sute de astfel de obiective. Toate acestea au fost ordonate după mai multe criterii, precum: perioada în care au fost înălțate (interbelică, comunistă, post-decembristă); materialele din care au fost construite (lemn, piatră, fier, marmură etc.); susținerea financiară și materială a ridicării lor (cu sprijin din partea autorităților publice sau a unor persoane private); locul de amplasare (vatra satului, cimitir, de-a lungul drumurilor sau prin grădini); starea de conservare; stilul arhitectonic, ornamentație, motive decorative sau textele care se regăsesc pe aceste obiective.
Fără a intra în detalii, dorim să menționăm că pe teritoriul județului Hunedoara există o mare varietate de monumente dedicate Eroilor. Un prim tip ar fi acela al „monumentelor cu vultur”, ridicate în perioada interbelică, precum cele din Gelmar, Simeria sau Crișcior. Dar nu trebuie trecute cu vederea nici monumentele „tip obelisc” (Balșa, Aurel Vlaicu etc.) sau monumentele „tip cruce” (Sântandrei, Stănija etc.). Un aspect ce merită amintit este cel al monumentelor „fără cruce”, precum cel realizat la Romos în perioada comunistă. După 1989 modul de realizare al acestui tip de monumente se schimbă, unele dintre ele având simbolul crucii realizat sub forma unei „cruci de aer” în jurul căreia a fost ridicat monumentul, precum cele de la Pricaz sau Romoșel.
În ceea ce privește crucile de eroi, fiind de ordinul sutelor, am dori să amintim aici doar pe cele ale lui Ioan Lupșor din Turdaș, Nicolae Buda din Folt sau a lui Ioan și Nicolae Opriș din Poienița.
Eroilor Patriei, Glorie Eternă!
Dr. Daniel I. Iancu
Cercetător științific III