Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

ARHIVA

LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

Despre filmul „Brașov 1987 - Doi ani prea devreme” (Festivalul DEVAră 2022)

Despre filmul „Brașov 1987 - Doi ani prea devreme” (Festivalul DEVAră 2022)

Despre filmul „Brașov 1987 - Doi ani prea devreme”, care a rulat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, în cadrul Festivalului DEVAră, 5 august 2022:

Când citești o carte despre diferite evenimente istorice, poți înțelege cu mintea dramele prin care au trecut unii oameni. Când vezi un film, imaginile te ajută să înțelegi și mai bine. Dar când, la finalul filmului, ies din public persoane care au participat la evenimente, și îți povestesc despre bătăile suportate în arest, intimidările securității comuniste, umilirile și injuriile la adresa familiei, delațiunea colegului cu care ai împărțit o bucată de pâine pe un colț de ziar, propunerea altor colegi de a fi condamnat la moarte, spaima familiei, bolile dobândite din cauza bătăilor, a fricii, a terorii prin care au trecut, este imposibil să nu înțelegi și cu sufletul.

Filmul a durat 90 de minute, varianta completă. La finalul filmului, aplauzele de recunoștință și respect adresate tuturor celor care au participat la evenimentele din 15 noiembrie 1987 de la Brașov și cele de mulțumire adresate organizatorilor, s-au transformat în emoții nemaipomenite atunci când i-am avut în fața noastră pe doi dintre protagoniști: Marius Niculăescu și Iosif Farcaș!

Nimeni dintre cei din sală nu s-a mai gândit să plece, s-au pus întrebări și am ascultat fascinați răspunsurile așezate, modeste, fără ură și fără a mai judeca cele trăite și îndurate. Încă o oră și jumătate!

Am lăsat postarea pentru azi, gândindu-mă că poate se mai estompează emoția. Dar nu este așa, simt exact la fel ca sâmbătă seara, când am vizionat filmul.

Și ce mă emoționa și mai tare era sentimentul că, din tabloul de pe peretele Sălii Șemineului, pe acești eroi îi privește Aurel Vlad, avocat din Orăștie, promotor al Unirii din 1918, om politic marcant înainte și după Unire, care a fost arestat de securitatea comunistă în 1950 și a sfârșit apoi în penitenciarul de la Sighet, în 1953...

Felicitări domnului Nicolae Pepene și Muzeului Județean de Istorie Brașov, co-producător al filmului alături de TVR, precum și domnului Mihai Dragomir, producător executiv al filmului, și mulțumiri pentru festivalul de la Deva!

Sursa: https://www.facebook.com/georgeta.deju

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com