Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

ARHIVA

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

Activități de „Ziua Iei” în Parcul Cetății din Deva

Activități de „Ziua Iei” în Parcul Cetății din Deva

Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, vă invită vineri, 24 iunie 2022, ora 14 în Parcul Cetății Deva cu prilejul „Zilei Iei” unde vor fi organizate activități culturale, sociale și ansambluri folclorice din județul Hunedoara, tradiții, interpreți și muzică de calitate, produse tradiționale și voie bună – toate vor anima parcul de la poalele Cetății.

Detalii: https://www.facebook.com/DGAMPT.Hunedoara/

https://www.facebook.com/182311585509842/posts/pfbid02yyED9guHKRu7gS9zHEFzgW5bopTEpQpXsuBH3LBQ47jCwxNcV63fX2mZMu46p61Wl/

https://fb.watch/dZdpae91O5/

Este Ziua Universală a Iei, bluza tradiţională românească, iar de anul acesta o sărbătorim şi prin lege.

Bluza românească, IA, parte a patrimoniului naţional, este un simbol al identității românești și al creativității din interiorul teritoriului românesc, care dăinuie din cele mai vechi timpuri.

De-a lungul timpului, bluza românească a fascinat pictori, fotografi și oameni din țară și din străinătate. Personalități importante au purtat cu mândrie costumul tradițional românesc.

Cu mâneci largi, motive tradiționale și culori naturale, bluza a devenit și o importantă sursă de inspirație pentru creatori de modă celebri și a devenit cunoscută pe plan internațional.

Ia este realizată în întregime manual, fiind țesută de femeile de la țară dintr-o țesătură albă specifică, cu broderii rafinate pe piept, spate și mâneci, cu modele păstrate de secole.

Motivele și simbolurile brodate pe bluza românească au o semnificație specifică, în funcție de regiunea geografică.

Iniţiativa acestei sărbători au avut-o, în 2013, membrii comunităţii on-line La Blouse Roumaine.

Tot astăzi sărbătorim și Sânzienele, iar în calendarul ortodox este marcată și Nașterea Sf. Ioan Botezătorul.

*

Am sărbătorit „Ziua Universală a Iei” printr-un eveniment care a adus împreună în Parcul Cetate din Deva ansambluri din diferite zone ale județului Hunedoara, artiști, producători locali, artizani și oameni care iubesc tradițiile noastre.

„În ie, cu mândrie” eveniment organizat de Consiliul județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara și Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice Hunedoara, a fost ocazia perfectă pentru a celebra acest obiect vestimentar extraordinar, ia noastră românească, și pentru a-i acorda importanța pe care o merită.

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com