6 martie 1945. Instaurarea guvernului Dr. Petru Groza
Personalitate incontestabilă dar controversată a secolului XX, Dr. Petru Groza s-a născut la Băcia, pe data de 7 decembrie 1884.
A absolvit Liceul „Kun” din Orăștie în anul 1903, fiind distins cu medalia de aur, apoi a urmat cursuri la Universitățile din Budapesta, Berlin și Leipzig. În 1907 a devenit doctor în drept, Magna cum laude. Mai obține ulterior titlul de „doctor în științe economice și științe de stat”.
Participant pe front în timpul Primului Război Mondial, a fost ales în Consiliul Național Român din Deva, fiind membru activ la momentul Marii Uniri din 1918.
A devenit președinte al Frontului Plugarilor, iar apoi prim-ministru al României între 1945 și 1952.
Evenimentele politice din perioada interbelică și cele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au condus la instaurarea, pe data de 6 martie 1945, mai sus amintitului guvern condus de Petru Groza, moment considerat ca fiind punctul de plecare al instaurării comunismului în România.
Amintim toate aceste date deoarece lumea trebuie să-și cunoască personalitățile, cu activitățile lor bune sau mai puțin bune.
Admirat în timpul vieții, atât până la momentul 6 martie 1945 cât și după aceea, contestat după 1989, când i s-au dărâmat statuile sau i-a fost martelat numele de pe plăci comemorative, Dr. Petru Groza rămâne o personalitate care a influențat istoria României în secolul XX.
A murit pe data de 7 ianuarie 1958.
Casa Petru Groza din Deva, situată pe strada Avram Iancu, la numărul H3, este emblematică pentru istoria contemporană a României, putând fi admirată din exterior. Este amplasată în vecinătatea Parcului Cetății din municipiu, arhitectura ei, realizată de artistul Horea Creangă între 1926 și 1931, atrăgând atenția atât localnicilor cât și vizitatorilor din alte zone ale țării și nu numai.
Daniel I. Iancu, cercetător științific III, Secția de Istorie și Artă