Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

EXPOZIȚII ȘI EVENIMENTE

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

Artefacte din zona Orăștiei: O brățară din sticlă descoperită pe Dealul Pemilor

PROMOVARE PATRIMONIU
Afis_bratara_dealul_pemilor1
Data: Miercuri, 07 Iunie 2023 12:33

Locație: Secția de Etnografie și Artă Populară Orăștie  |  Oraș: Orăștie

 

Artefacte din zona Orăștiei: O brățară din sticlă descoperită pe Dealul Pemilor

 

În apropiere de Orăștie, la vest de oraș, în dreapta drumului spre Sebeș, pe Dealul Pemilor (Böhmerberg), în punctul numit X5 a fost descoperit în anul 1995 un fragment dintr-o brățară din sticlă de culoare albastru-cobalt prevăzută cu trei nervuri longitudinale, din care nervura mediană mai proeminentă a fost împărțită prin caneluri în segmente oblice decorate cu linii zigzag de culoare galbenă și albă dispuse oblic și alternativ. Autorii cercetării, N. Boroffka, I. Andrițoiu și M. Căstăian, au descoperit fragmentul de brățară într-o groapă alături de două așchii de silex, fragmente ceramice aparținând Epocii Bronzului (cultura Wietenberg) și fragmente ceramice specifice orizontului Dacic, considerând la acel moment prezența unei așezări Dacice în locația menționată.

Brățările din sticlă sunt unele dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ce aparțin celei de-a doua epoci a fierului. În Transilvania astfel de artefacte au fost descoperite atât în așezările și necropolele din cadrul orizontului Celtic, cât și în așezările și cetățile orizontului Dacic.

Acestea au fost realizate cel mai adesea dintr-o sticlă ce prezintă diferite nuanțe de la albastru-deschis până la mai cunoscutele variante de culoare albastru-cobalt. Unele exemplare prezintă un decor complex compus din una sau mai multe nervuri orizontale decorate cu diverse motive în forma unor linii drepte, zigzag, ondulate și chiar spirale realizate din sticlă albă sau galbenă.

De regulă asociate cu portul feminin al vremii, astfel de artefacte erau purtate la nivelul încheieturii mâinii. În afara rolului lor decorativ unii cercetători argumentează funcționalitatea acestor brățări ca obiecte apotropaice sau cu rol protector (Rustoiu 2019). Brățările precum cea descoperită la Orăștie-Dealul Pemilor sunt destul de răspândite printre descoperirile din estul Austriei, Slovacia și zona Moravei. În Transilvania astfel de brățări se mai cunosc spre exemplu din cadrul unor cetăți și așezări ale orizontului Dacic precum: Șimluel Silvaniei-Cetate, jud. Sălaj; Tilișca, jud. Sibiu; Cugir-Cetate; Căpâlna, jud. Alba; dar și din cadrul unor așezări ale orizontului celtic precum Morești, jud. Mureș și Șeușa, jud. Alba. Din punct de vedere cronologic piesa de la Orăștie aparține cel mai probabil celei de-a doua jumătăți a secolului II a. Chr.

Drd. Adrian Cătălin Căsălean, Arheolog

Secția de Etnografie și Artă Populară Orăștie

 

 

Status
Recomandat
Adresă
Muzeul de Etnografie și Artă Populară, 1, Strada Aurel Vlaicu, Orăștie, Hunedoara, 335700

 

Hartă


  • muzeucdr.deva@gmail.com