- Data:
- Locatia : MICIA - VEŢEL
MICIA REDIVIVA - eveniment de punere în valoare a celui mai mare pagus (așezare neurbană) din Dacia Romană
Micia (Micensis) a fost una dintre aşezările înfloritoare ale Daciei din timpul stăpânirii romane. În vremea în care Micia, numită pagus Miciensis în Antichitate (n.r. – pagus înseamnă sat/comună din Imperiul Roman), era o zonă înfloritoare a coloniştilor şi soldaţilor romani, locuinţele, templele şi castrul ei cuprindeau o suprafaţă de aproape 25 de hectare. De-a lungul istoriei, aşezarea a suferit numeroase distrugeri. Ruinele aşezării se află la mai puţin de 10 kilometri de municipiul Deva, însă au rămas aproape necunoscute hunedorenilor și celor mai mulţi dintre turiştii care ajung în judeţ.
Cu scopul de a pune în valoare acest sit arheologic, Filiala Deva a Asociației Terra Dacica Aeterna împreună cu Primăria comunei Vețel și în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României organizează duminică, 24 septembrie, evenimentul „Micia Rediviva”.
Deschiderea oficială a manifestării va avea loc de la ora 12:00, iar jumătate de oră mai târziu vor fi deschise și taberele militare și atelierele. „Este un proiect al Asociaţiei Terra Dacica Aeterna - Filiala Deva, pentru punerea în valoare a așezării antice romane Micia. Practic, în cadrul evenimentului vom recrea un arcaș din situl de la Micia și bineînțeles, vom desfășura mai multe activități cu publicul, la Școala Generală din Vețel. Prin demersul nostru, încercăm să implicăm în primul rând comunitatea, pentru a înțelege valoarea sitului arheologic”, a declarat vicepreşedinte al Asociaţiei „Terra Dacica Aeterna”, Angelica Bălos.
Protejarea monumentului – principalul obiectiv
Hunedorenii care vor ajunge la eveniment vor avea ocazia să afle informații deosebit de importante despre situl arheologic, vor putea gusta din mâncarea specifică romanilor sau vor putea face o excursie documentară în sit. „Vom avea mai multe ateliere în care vom implica publicul, vom face gastronomie romană, atelier de tras cu arcul, de țesut, de olărit, demonstrații militare. În plus, publicul, care sperăm că va fi numeros, va putea viziona pe viu un atac al castrului roman de către barbari. Am făcut câteva pliante și cu o mică poveste a castrului roman de la Micia și încercăm totuși să conștientizăm oamenii de protejarea acestui monument, care a fost distrus într-o mare măsură de termocentrala de la Mintia. Din păcate, lumea nu știe despre acest sit, chiar din Deva există oameni care nu cunosc povestea și istoria acestei așezări romane. De asemenea, încercăm să implicăm și copiii de la școala din Vețel, printr-un concurs tematic, în cadrul căruia vor afla informații despre cum se trăia în Antichitate.
Evenimentul se va încheia cu o excursie documentară în sit. Aici ne vor ajuta colegii de la Muzeul Național de Istorie a României, cei care cercetează situl, împreună cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva”, a adăugat Angelica Bălos.
Surse:
Raluca Stroia, Glasul Hunedoarei - http://glasul-hd.ro/situl-arheologic-de-la-micia-pus-valoare-de-terra-dacica-aeterna/
https://www.facebook.com/Terra-Dacica-Aeterna-Deva-273935066294205/
https://www.facebook.com/micia.vetel/photos/a.568321439908403/2296902317050298/?type=3&theater
https://www.facebook.com/Terra-Dacica-Aeterna-Deva-273935066294205/
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2374985229184632&set=a.434670296549478&type=3&theater
https://www.facebook.com/claudia.crisan.39