Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

De DRAGOBETE, vă așteptăm cu mare drag, la BRAD, la un ATELIER DE CONFECȚIONARE A MĂRȚIȘOARELOR!

De DRAGOBETE, vă așteptăm cu mare drag, la BRAD, la un ATELIER DE CONFECȚIONARE A MĂRȚIȘOARELOR!

 
🗓SÂMBĂTĂ, 24 februarie 2024, începând cu ora 11.00, la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie a MCDR!🏦
 
🔸Artiști plastici și scriitorii ai locului, membri ai Clubului „Dialogul artelor”, de multă vreme colaboratori ai muzeului, sunt cei care, împreună cu colegele noastre, vor fi acolo!
 
🪡 Se vor confecționa mărțișoare, din diferite materiale, în funcție de preferința și imaginația celor din cadrul atelierului.
 
🌼O celebrare a așa zisului CAP AL PRIMĂVERII, cel care anunță sosirea iminentă a timpului frumos!🌞
 
📍 În trecutul zonei Zarandului, era ziua de realizare a mărțișoarelor, o zi respectată cu sfințenie, ”femeile nu țeseau, nu torceau, nu coseau. Nici pe ogoare sau în livezi nu era bine să lucrezi. Se spunea că ziua trebuie să fie ținută pentru cap, cu înțelesul de a fi respectată pentru a nu suferi de dureri de cap tot anul. Cap pentru cap era sintagma folosită în popor pentru a caracteriza această zi. Pentru a pregăti viitoarele recolte bogate, femeile obișnuiau și la Capul Primăverii, așa cum făceau și la sărbătoarea Sfântului Trifon (1 februarie), să arunce de 12 ori în văzduh cu semințe de grâu și cânepă amestecate cu cenușă, păsărilor, pentru ca acestea să nu prade holdele de cereale, în vară. În sudul țării, ziua respectivă este patronată de Dragobete, un zeu tânăr al iubirii din panteonul autohton, păstrat până astăzi în tradiția populară. În trecut, mărțișorul era un simplu șnur din două fire de lână răsucite, inițial de culoare albă și neagră, apoi roșie și albă, fără să aibă alte adaosuri. El se lega la gât sau la mână, reprezentând funia anului care simboliza cele două anotimpuri de bază: iarna și vara. Sub scutul acestor două energii majore care se împrospătau la începutul primăverii, se puneau toate persoanele purtătoare de mărțișoare. De asemenea, șnurul mărțișorului înmănunchează contrariile: lumină-întuneric, frig-căldură, fertilitate-sterilitate, viață-moarte.”
 
➡️Inițial, obiect cu caracter ritual, mărțișorul devine podoabă, purtat în piept sau la mână.
 
➡️Obiceiul mărțișorului a fost înscris de UNESCO, în anul 2017 în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural European Imaterial al Umanității! (✍️inf. muzeograf Monica Dușan).
 
🤗Așa că haideți să sărbătorim, prin creație, povești frumoase și multă dragoste, în număr cât mai mare, venirea timpului bun!☀️🪻
 
 
 
 
  • muzeucdr.deva@gmail.com