Vineri, 21 iunie 2024, Institutul de Cercetare Dezvoltare și Inovare din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu în colaborare cu Institutul Patrimoniului Cultural din Chișinău, Universitatea din Kragujevac, Serbia, Universitatea Națională „Iuri Fedkovych” Cernăuți, Ucraina, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Universitatea de Stat „Ion Creangă” Chișinău, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva și Facultatea de Management Hotelier și Turism Vrnjačka Banja, organizează conferința internațională „Identitate, Tradiție și Interferențe Culturale. Simbolistica Iei”.
Conferința, un omagiu adus iei, această piesă vestimentară emblematică cu un rol esențial în definirea identității naționale a României, este organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Iei, sărbătorită anual pe 24 iunie.
Evenimentul va reuni experți din diverse domenii - etnologie, istoria artei, design vestimentar, folcloristică - pentru a explora simbolistica bogată a Iei românești. Conferința va analiza motivele brodate intricate, culorile vibrante și croiala specifică, dezvăluind poveștile și semnificațiile ascunse din spatele lor, ia erijându-se astfel într-un adevărat simbol al eternității românești, în oglinda vieții socio-culturale a comunităților, un simbol al continuității și diversității, o expresie a vieții social-economice și artistice, o materializare a creativității și inventivității țărăncii române.
Depășind granițele geografice și disciplinare, conferința va explora și tradițiile și simbolistica porturilor populare din țările participante - Ucraina, Serbia și Moldova. Acest dialog intercultural va oferi o perspectivă holistică asupra modului în care diferite culturi își exprimă identitatea prin portul tradițional, dar și posibilitatea comparării elementelor tradiționale, ornamentale, coloristice și simbolice ale portului popular tradițional specific.
Conferința, care va avea loc online, pune accent pe importanța salvării patrimoniului cultural tradițional, asigurând relevanța sa continuă în lumea de astăzi.
Reprezentanții Muzeului devean, CS I dr. habil. Gherghina Boda și CS III dr. habil. Dumitru-Cătălin Rogojanu, vor participat atât cu lucrări de specialitate, cât și în calitate de organizatori ai evenimentului internațional și membri în cadrul Comitetului Științific.
Mai multe informații despre conferință se pot găsi la https://icdi.utgjiu.ro/identity-tradition-and-cultural.../
Compartimentul de Cercetare și Documentare în Studii Culturale