CE SE POATE VIZITA LA MUZEUL CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE?
Muzeul are expoziții diverse și interesante, din domenii de cercetare diferite, de la arheologie și restaurare, de la istorie și artă, de la științele naturii și etnografie, cu obiecte care mai de care mai spectaculoase!
De aceea ne-am gândit, că un ”reminder” a ceea ce puteți vizita la muzeul nostru, este bine venit. Sperăm să vă facă plăcere și, poate, veți găsi timpul necesar să ajungeți pe la noi să le vedeți ”pe viu”.
În fiecare vineri, vă vom prezenta pe scurt, câte o expoziție.
Vom începe cu cele de la Deva!
Azi: CETATEA DEVA. 750 DE ANI DE LA PRIMA ATESTARE DOCUMENTARĂ!
Aflată la parterul Palatului Magna Curia, deschisă în septembrie 2019, expoziția ”însumează rezultatele cercetărilor începute la sfârșitul secolului al XIX-lea și concluziile parțiale ale săpăturilor arheologice din anii 2008 și 2013. Principalul scop al expoziției este acela de a oferi publicului o imagine asupra complexității vieții celor care au locuit în cetatea Devei, prin expunerea unei părți a artefactelor descoperite în cadrul cercetărilor arheologice: vase ceramice din pastă grosieră aparținând secolelor XIII-XIV, porțelanuri de Batiz; cahle ceramice pentru sobe; obiecte din metal (fier, alamă sau argint), cuie sau ferecături de uși și ferestre, cuțite și furculițe, ace de cusut și degetare, piese de podoabă sau devoționale (pandantive dedicate în special Sfântului Benedict, rozare, etc.), piese din os, piese de armament și sute de monede” (dr. Ionuț Codrea, arheolog MCDR). La prezentarea artefactelor se adaugă prezentarea unor evenimente și personalități, definitorii în procesul de transformare a întregului ansamblu arhitectural.
O expoziție bine structurată, fiind singura dedicată Cetății din Deva, realizată în urma unor cercetări amănunțite ale specialiștilor!
Expoziția are un catalog pe care îl găsiți la casieria Palatului Magna Curia!
Vă așteptăm, cu drag!
Revenim vinerea viitoare, cu o nouă prezentare!