COMUNICAT
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, va găzdui începând de duminică, 15 ianuarie 2023, la sediul său din Palatul Magna Curia, str. 1 Decembrie, nr. 39, expoziția de carte veche, rară și bibliofilă intitulată „Cartea veche (în)tipărirea unor generații”. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 20 noiembrie 2023, conform programului de vizitare al muzeului.
„Când avem în mâini o carte veche cu însemnări, nu este vorba nicidecum despre o simplă carte. Pe de o parte, fiecare exemplar de carte veche ne poartă într-o călătorie culturală prin erudiția secolelor în care a fost scrisă și tipărită, prin centrele universitare care își exportau capitalul cultural în spații dintre cele mai îndepărtate. Pe de altă parte, fiecare însemnare descoperită, fiecare semnătură păstrată pe file, fixează în memoria culturală a spațiului în care s-au aflat fragmente de istorie locală, de istorie a culturii, a bibliotecilor, a cititorilor.
Prin intermediul expoziției pe care vă invităm să o parcurgeți, aducem în atenție nume de posesori de cărți hunedoreni din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, precum și cărțile acestora, păstrate de mai bine de un secol în biblioteca documentară a instituției. În acest scop, au fost selectate 28 de cărți vechi, rare și bibliofile, străine și transilvănene, imprimate în secolele XVI-XIX, de pe care au fost extrase însemnele de proprietate și notele de mână. Între proprietarii cărților regăsim persoane din medii diverse, precum funcționari în administrația comitatului Hunedoara, profesori, preoți, învățători, medici, arhitecți, membri ai unor familii nobiliare hunedorene etc. Unii sunt mai cunoscuți, alții au rămas doar un nume pe o carte.
Utilizând valorosul corpus de însemnări constituit din diversele note de mână, semnături, ex-libris-uri aflate pe filele exemplarelor, putem proba existența unor biblioteci din care au făcut parte și, chiar dacă nu cunoaștem numărul cărților care au format bibliotecile din care provin, prezența însemnărilor pe filele cărților sugerează deprinderea de a colecționa, de a personaliza cărțile, de a lăsa note marginale ca urme ale unei lecturi critice, de a transmite generațiilor următoare informații importante pentru cel care le-a scris. De asemenea se poate urmări drumul parcurs de respectivele cărți prin diferite colecții, de la un proprietar la altul, până la locul în care se află astăzi, biblioteca documentară a muzeului din Deva”, a precizat curatorul expoziției dr. Georgeta Deju, șef serviciu Secția de Istorie și Artă.
De Ziua Culturii Naționale vă așteptăm să vizitați noua expoziție, între orele 9-17, cu ghidaj de specialitate.
MEDIA
GALERIE DE IMAGINI