Istoria nu este doar despre materie, ci și despre spirit, despre credințe, despre concepte și concepții și moduri de exprimare ale acestora.
Tatuajul, una din cele mai vechi și probabil cea mai constantă forme de expresie personală și socială din istoria umană, a spus și spune mereu o poveste a unei persoane, a unei comunități, a unei stări de fapt. Din cele mai îndepărtate timpuri, până azi, tatuajul a fost împreună cu omul ilustrând permanent imaginea societăților din întreaga lume.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane a conceput și organizat mai multe evenimente în jurul acestui fenomen al marcajului corporal, pentru a aduce în atenția publicului istoria acestuia, într-un moment în care tatuajul cunoaște o adevărată explozie artistică și socială:
2017 - Corpul uman ca artefact: Tatuajul. Conferința Dr. Lars Krutak, SUA
2018 - Frumusețea neconvențională - Arta tatuajului - invitat Luc Renaut, Universitatea Grenoble Franța
2023 - Under_History III
De asemenea, MCDR a participat, prin Roxana Stăncescu, la diferite sesiuni științifice, manifestări cultural-istorice și evenimente din țară care au avut ca tematică istoria artei tatuajului, printre care și Convenția Internațională de Tatuaje, București, 2023 și 2024.
Ca urmare, Asociația Tattoo and Piercing România, sub egida Council of European Tattoo Associations, a acordat anul acesta CERTIFICAT DE EXCELENȚĂ instituției noastre ca recunoaștere a activității în domeniu, Muzeul din Deva fiind printre puținele instituții culturale românești care a adus în prim plan istoria tatuajelor, intrând în familia europeană a celor care studiază și promovează tradițiile artei corporale.