- Data :
- Locatia : Muzeul Național de Arheologie din Madrid
Relief votiv
Săptămâna aceasta ne propunem să vă prezentăm un relief de marmură de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa care se află, temporar, la expoziția internațională „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” organizată la Madrid, în perioada 30 septembrie 2021 - 27 februarie 2022. Obiectul face parte din colecția Secției de Arheologie Sarmizegetusa (nr. inv. 7946).
Relieful a fost descoperit în campania arheologică din vara anului 1976, între sanctuarul zeilor Aesculapius şi Hygeia şi zidul de nord al oraşului. Tăblița votivă îl redă pe Silvanus însoțit de un cortegiu format din nouă Silvane. Zeul, bărbos și pletos, cu căciulă frigiană, tunică scurtă și chlamys prins pe umărul drept cu o fibulă, ține cosorul în mâna dreaptă, iar în cea stângă un toiag lung. Silvanele sunt figurate cvasi-identic purtând chiton lung, prins sub piept şi ţinând în mâna stângă o cunună (probabil din spice de grâu). Pe bordura inferioară a plăcuţei a fost inscripţionat textul: [M(arcus)? Av]r(elius) Valens dec(urio) col(oniae) ex [v]oto posuit (Marcus? Aurelius Valens decurion al coloniei a pus acest dar).
Piesa este unul dintre produsele de serie realizate în mod curent în atelierele locale sarmizegetusane, caracterizate prin schematismul redării chipurile personajelor, ductul geometric, nenatural al cutelor veşmintelor, supradimensionarea palmelor (atât de comună, de altfel, în arta provincială a Daciei romane).
Inf. dr. Oana Tutilă, secția de Arheologie MCDR
La revenirea din expoziția de la Madrid, relieful se va întoarce în expoziția de bază a Secției de Arheologie Sarmizegetusa a Muzeului Civilizației Dacice și Romane.
* * *
Secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva
* * *
Detalii despre expoziție:
https://photos.app.goo.gl/K21Eq9pjcMK...
https://www.facebook.com/MANArqueologico
https://www.youtube.com/channel/UC-8f...