Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2021

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

MCDR a expus la Madrid un fragment de inscripție dintr-un altar onorific dedicat împăratului Marcus Aurelius Antoninus

MCDR a expus la Madrid un fragment de inscripție dintr-un altar onorific dedicat împăratului Marcus Aurelius Antoninus

  • Data :  
  • Locatia : Muzeul Național de Arheologie din Madrid

 COMUNICAT

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva prezintă astăzi online, o altă piesă din patrimoniul său, aflată la expoziția internațională „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” de la Madrid.

În mai 1864, printre ruinele așezării de la Micia, era descoperită o bucată ruptă dintr-un monument epigrafic din marmură. Altarul onorific din care făcea parte fragmentul de inscripție a fost dedicat împăratului Marcus Aurelius Antoninus (cunoscut sub numele de Caracalla) de către ala I Hispanorum Campagonum, trupă staționată la Micia, pentru generozitatea arătată unității, mai ales prin mărirea soldei.  

[…OPTIMO MAXIMOQVE PRINCIPI ALA/I HISP(anorum) CAM]PAG(onum) ANTO/NINIANA INDVLGENT/IS EIVS AVCTA [LIBERALI/TAT IBVSQVE DITATA…] (Traducere: ….celui preabun și prea mare principe ala I de hispani campagoni Antoniniana, întărită prin bunăvoința împăratului și îmbogățită prin dărnicia lui….  –  IDR III/3, 57).

Informații: dr. Oana Tutilă, arheolog, secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane

 

Secția de Marketing  și Relaţii cu Publicul

 

 *    *    *

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a fost invitat să participe, cu un număr de 12 obiecte de epoca romană, la expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, organizată la Madrid, în perioada 30 septembrie 2021 - 27 februarie 2022.

Printre artefactele aflate în patrimoniul muzeului nostru și expuse, temporar, la Madrid, se numără piese emblematice pentru spațiul hunedorean, cum este Aplica din bronz aurit cu reprezentarea Medusei descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa sau două din Plăcuțele de aur descoperite la Germisara.

Alături de acestea se află și artefacte mai puțin cunoscute publicului și mai puțin mediatizate, care călătoresc pentru prima dată peste hotare. O astfel de piesă este un fragment de monument funerar din gresie cu reprezentarea scenei mitologice a răpirii Europei descoperită la Micia sau o statuetă din bronz reprezentându-l pe zeul Mercurius, descoperită, în urmă cu cinci ani, în Villa Romană cercetată la Rapoltu Mare.

Această expoziție reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România și a fost deschisă în data de 30 septembrie 2021, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Expoziția este coordonată de Muzeul Național de Istorie a României, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și al Președintelui României, Excelența Sa, Domnul Klaus Iohannis.

Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și face parte din ”Programul de diplomație publică și culturală”, program stabilit de Ministerul Afacerilor Externe și derulat prin Ambasada României în Regatul Spaniei.

Anul acesta, componentele acestui Program sunt dedicate aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei.

  

*   *   *

Detalii despre expoziție:

https://photos.app.goo.gl/K21Eq9pjcMK...

https://www.facebook.com/MANArqueologico

https://fb.watch/8CB1uF0M6T/

https://www.youtube.com/channel/UC-8f...

https://youtu.be/KsyygI35X1Q

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com