Locatia : Palatul Magna Curia - Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39
Cercetările arheologice la Ardeu au fost organizate și în acest an de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara. Lucrările s-au desfășurat în două etape, pe parcursul lunilor iulie și august.
Obiectivele avute în vedere finalizarea investigației unei unități de cercetare începută în anul trecut. Din punct de vedere al activității didactice s-a urmărit formarea deprinderilor de bază în domeniul arheologiei pentru studenții din anul I și II. Aplicațiile practice au completat cunoștințele teoretice dobândite în timpul orelor de curs.
Din punctul de vedere al documentarii noutățile sunt reprezentate de o serie de detalii ale arhitecturii zidului de incintă. S-au putut observa cele două paramente, precum și urmele unei platforme din lemn, sprijinită de zid și pe o mică terasă, amenajată pe stâncă. Platforma respectivă era prevăzută, probabil cu un parapet în față și putea să servească pentru observare și/sau pentru anumite activități militare.
S-a putut stabili și raportul acestei structuri față de palatul nobilului dac. Astfel, baza zidului edificiului cu bază din blocuri masive, este amplasată mai sus, în raport cu platforma din lemn și probabil că și față de parapetul, despre care credem că marginea platforma. În acest fel, monumentalitatea Palatului era evidențiată în raport cu întregul ansamblu.
Din inventarul descoperit se evidențiază și câteva obiecte deosebite, care vor fi prezentate într-o serie de postări viitoare.
Să amintim comunității că și la Ardeu se găsește un monument plin de semnificații:
Unul dintre monumentele mai puţin cunoscute din judeţul Hunedoara este „Cetăţuia” de la Ardeu, un deal calcaros, situat într-o zonă binecuvântată cu peisaje decupate parcă din ilustraţiile unei cărţi cu poveşti, cu abrupturi şi chei, cu ape termale şi minerale. Istoria locuirii în zonă, dar şi pe culme, pe terasele şi la poalele dealului „Cetaţuie” se întinde pe mai multe milenii.
Uneori istoria a fost scrisă cu dalta, ciocanul şi securea, alteori cu spada şi cu lancea şi cel puţin în două momente cronologice distincte, înălţimea a servit ca punct fortificat. Este vorba despre EPOCA REGATULUI DAC şi de EVUL MEDIU.
Timpul care s-a scurs a făcut ca urmele locuirilor succesive să se acopere de vegetaţie şi uitare şi poate că numai numele dealului - „Cetaţuie” sau „Cetăţeaua” mai aminteşte de gloria vremurilor trecute. În acelaşi timp, poate că poveştile despre comori şi urieşi spuse la gura sobei, iarna, de către bătrâni au mai păstrat câte ceva din firul istoriei acestor locuri.