Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2020

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

PAFTA DIN ARGINT AURIT (SEC. XVII-XVIII) restaurată în laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii al MCDR

PAFTA DIN ARGINT AURIT (SEC. XVII-XVIII) restaurată în laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii al MCDR

  • Data : 
  • Locatia : MCDR are sediul în Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39

COMUNICAT

 

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva expune online o altă piesă restaurată în laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii al instituției.

Pafta din argint aurit, sec. XVII-XVIII

<<Piesa restaurată în Laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii prezentată, online astăzi, este o pafta confecţionată din argint aurit, datată ca aparţinând sec. XVII-XVIII, descoperită în perimetrul localităţii Nălaţi-Vad.

Piesa, clasată în categoria tezaur, confecţionată prin tehnica gravării, este alcătuită din două părţi fiecare cu o lungime de 154 mm, o lăţime de 53 mm şi greutăţi de 208, respectiv 251 g. Ornamentaţia celor două elemente constituente ale obiectului este identică şi este reprezentată de motive florale şi vegetale stilizate ale florilor şi frunzelor de Piciorul cocoşului.

Aurirea obiectului se păstrează în întregime dar produşii de coroziune caracteristici argintului acopereau în mod compact şi cu o grosime relativ mare partea interioară a piesei. Tot înainte de restaurare pe suprafaţa obiectului a fost identificată prezenţa punctiformă a sulfatului bazic de cupru.

Pentru a putea stopa alterarea piesei ce se producea în timp, liniar şi ireversibil, având ca principală cauză de degradare, coroziunea, se impunea intrarea sa într-un proces de restaurare. Astfel, în urma constatării efectelor degradării progresive a metalului suport al paftalei şi interpretând motivele acestei degradări, am putut acţiona pentru a stabiliza procesele de coroziune şi pentru a-i reda obiectului întreaga strălucire şi farmecul de odinioară>>, relatează Mihaela Beceanu, expert restaurator metal, Secția de Restaurare, Conservare, Investigaţii.

Referinţe bibliografice:

Olimpia Palamariu, Tezaurul de la Nălaţi-Vad, în Sargetia, XVI, 1979, p. 289-307.

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva vă invită să vizitați acest exponat, virtual, pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției: www.mcdr.ro.

Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul

http://mcdr.ro/index.php/ro/sectii-si-compartimente/sectia-de-restaurare-investigatii-conservare

  • muzeucdr.deva@gmail.com