Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
  • muzeucdr.deva@gmail.com
   Selectați limba română  Selectați limba engleză

„Ziua Iei românești” și „Sânzienele”, 24 iunie, ora 13.00, Brad

ARHIVĂ
Sanziene_4
Date: Saturday, 24 June 2023 13:00

Venue: Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad  |  City: Brad

 

Sărbătoarea iei - Sânzienele

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită sâmbătă, 24 iunie 2023, ora 13.00, să sărbătorim împreună „Ziua Iei românești” și „Sânzienele”, la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad, îmbrăcați cu cele mai frumoase ii sau costume populare pe care le aveți. De asemenea, să nu vă lipsească florile de sânziene.

Ia, parte a costumului popular românesc, este un simbol al identității noastre, un monument al artei populare românești, un prețios document istoric și totodată, un obiect cu valoare sentimentală care ne leagă strâns de generațiile trecute, ca și de cele care vor veni în urma noastră.

Sărbătorită de zece ani de românii din lumea întreagă, iei românești îi aducem și noi, la Brad, omagiul cuvenit, prin activitățile organizate la muzeu în această zi. Participanții la activitate vor avea bucuria să îmbrace costumele populare moștenite de la bunici, să afle noi și interesante informații despre costumul popular românesc și, în mod special, despre cel zărăndean. Și așa cum se obișnuia odată de sărbătoarea Sânzienelor, vom arunca pe acoperișul casei tradiționale din muzeu, cununi de sânziene,  pentru aflarea ursitei.

Vor crea o atmosferă aparte prin cântecele lor, tineri interpreți de muzică populară brădeni, iar poeții, membrii ai Clubului „Dialogul artelor” vor recita poezii având ca temă Sânzienele și ia românească.

 

*   *  *

 

La MCDR Deva, Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad, într-o zi de Sânziene, cei prezenți ne-am lăsat învăluiți de lumina verde ce curgea peste noi din coroana bogată a teilor, de străfulgerările galben-aurii emanate de sânzienele din cununile purtate de fete...

Ne-au mângâiat și îndulcit sufletul cântecele talentatelor soliste brădene, Oana Rus și Maria Magdalena Stânga, ne-au vorbit în versuri despre Ii și Sânziene membrii Clubului „Dialogul artelor”: Letiția Coza, Salvina Pașca, Marcel Șerb, Florin Faur.

Ne-au insuflat curaj și speranță vorbele înțelepte ale doamnei prof. dr. Mirela Crâsnic, iar apoi, am admirat expoziția ad-hoc amenajată din piesele de port popular scoase din „lăzile de zestre ale bunicilor” și aduse la muzeu de „Ziua Iei” de doamnele: Letiția Coza, Adriana Monica Florea, Salvina Pașca și Cornelia Marta.

Și nu în ultimul rând, fetele s-au veselit încercând să-și afle norocul, prin intermediul cununilor de sânziene aruncate pe acoperișul casei, așa cum se obișnuia altădată.

Și toți ne-am bucurat să fim din nou împreună, să ne amintim de satul de altădată, de bunici, să ne mirăm de măiestria nemaipomenită în lucrul cu acul a înaintașelor noastre, de frumusețea florilor de sânziene și a verii, de frumusețea și veselia tinerilor.

 

Monica Dușan, muzeograf

 

 

Address
Muzeul de Etnografie și Artă Populară Zărăndeană, 2, Strada Cloșca, Brad, Hunedoara, 335200

 

Map


  • muzeucdr.deva@gmail.com