- Data :
- Locatia : MCDR are sediul în Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39
COMUNICAT
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva prezintă un alt exponat virtual, în cadrul rubricii: PIESE REPREZENTATIVE DIN COLECȚIILE MUZEULUI CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE din DEVA.
Exponatul de astăzi este o piesă aflată în Colecția de Artă Decorativă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva și este prezentat de către dr. Diana Loredana Pantea, muzeograf, Secția Istorie și Artă a instituției muzeale.
BUST MEISSEN
<<Bustul Meissen face parte din Colecţia de Artă Decorativă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (nr. inv. 50177). Piesa nu este marcată, are înălţimea de 31,5 cm şi lăţimea de 20 cm, este realizată prin turnare din porţelan dur şi este glazurată cu smalţ gros. Pe scobitura de sub postamentul bustului se observă o porţiune ascuţită la pipăit, cu aspect de cremene, ceea ce conduce la concluzia că este realizată din pastă dură.
Piesa de colecţie poate fi admirată în ambianţa creată special pentru expoziţia „Piese de ceramică fină de Batiz din patrimoniul muzeului devean” şi redă un personaj feminin din secolul al XIX-lea, pictat în culori pastelate. Figurina înfăţişează un bust de femeie tânără, cu obrajii bucălaţi, privire azurie, galeşă şi gură mică. Regăsim tonuri trandafirii pe obrajii îmbujoraţi, chipul fiind modelat cu mare delicateţe. De remarcat este deosebita fineţe a detaliului din surâsul graţios al figurii, măiestria artistului surprinzând acurateţea perlată a dinţilor. Pe cap poartă bonetă albastră, iar peste gulerul brodat în alb cu violet este reliefat un colier cu medalion. Articolele de îmbrăcăminte şi bijuteria de la gâtul personajului feminin sunt preţios realizate şi prezintă motive decorative pictate manual.
Porţelanul Meissen este primul porțelan manufacturat european. A fost produs la Meissen, la începutul secolului al XVIII-lea, printr-o metodă descoperită şi dezvoltată de chimistul şi inventatorul german Friedrich Böttger (1682-1719), care totodată a inventat porţelanul de Saxonia şi a înfiinţat manufactura de porţelan de Meissen.
La Meissen s-au produs figurine din primele zile de existenţă ale fabricii. Toate piesele erau pictate în culori vii, iar fabrica a devenit cunoscută datorită stilului decorativ preţios. Dintre cele mai populare piese sunt articolele pentru ceai, iar cele mai frumoase piese au fost executate în timpul lui Johann Joachim Kandler, modelator al fabricii Meissen în perioada anilor 1733-1775. Figurinele realizate în secolul al XVIII-lea au redat diverse personaje, cele mai des reprezentate fiind cele de păstori şi păstoriţe. Piesele din pastă moale aveau o coloristică variată de la alb pur la tonalităţi cenuşii, cu textură poroasă, iar smalţul era mai gros, turnat peste suprafaţa modelată a figurinelor cu tendinţa de a acoperi imperfecţiuni şi crăpături. Figurinele de porţelan populare din secolul al XVIII-lea au fost preluate şi re-executate în secolul al XIX-lea, cu diferenţe în ceea ce privea executarea detaliilor şi bazele în formă de soclu, volutele şi aurirea fiind cu mult mai complexe la modelele mai recente. Deşi uneori nu este prezent, în general marcajul fabricii de Meissen se prezintă sub forma a două săbii încrucişate. El poate fi uşor trecut cu vederea deoarece are dimensiuni foarte reduse, fiind marcat de obicei în partea inferioară a pieselor>> relatează dr. Diana Loredana Pantea.
Bibliografie:
Judith Miller, O abordare mai detaliată a antichităţilor, 2000.
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva vă invită să vizionați exponatul de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției www.mcdr.ro.
Secția de Marketing și Relații cu Publicul