Arhivă

Cercetarea sitului arheologic de la MICIA (com Vețel, jud. Hunedoara) continuă!

  • Detalii Eveniment :
  • Data :
  • Locatia : MICIA (com. Vețel, jud. Hunedoara)
  • M.C.D.R.

 

  

 

Cercetarea sitului arheologic de la MICIA (com Vețel, jud. Hunedoara) continuă!

 

Cu finanțare oferită de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Muzeul Național de Istorie a României, echipa de arheologi condusă de către responsabilul științific al șantierului arheologic, dr. Mihaela Simion, va aborda, și în acest an, simultan, două sectoare de cercetare:

- partea nordică a așezării civile;

- interiorul castrului care străjuia, în trecut, Valea Mureșului.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva participă la această campanie arheologică cu o echipă formată din 5 arheologi specializați în diverse epoci istorice și preistorice, continuând săpăturile arheologice din campania 2020, în partea estică a fortificației romane care apăra, în vremurile antice, granița vestică a provinciei Dacia.

În cadrul campaniei de cercetare de anul acesta, sunt continuate și investigațiile ștințifice, non-invazive:

- măsurători magnetometrice efectuate de d-l Al. Popa, cercetător Muzeul Carpaților Răsăriteni din Sf. Gheorghe;

- scanări georadar, prin parteneriatul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva cu ArchaeoTek Canada, care , în ultimii ani, au condus la o mai bună înțelegere a sitului arheologic.

În perioada romană așezarea de la Micia a avut statutul de PAGUS (târg), fiind condusă de doi MAGISTRI PAGI, după cum aflăm dintr-o inscripție din timpul împăratului Septimius Severus. În același timp CASTRUL Micia ocupa o suprafață de peste 7 ha și era amplasat strategic, în zona unde dealurile crează o cale de acces foarte îngustă spre centrul Transilvaniei. Rolul trupelor militare cantonate aici era acelea de a împiedica înaintarea populațiilor sarmate pe Valea Mureșului, însă mobilitatea cavaleriei de la Micia o făcea aptă și în a intervenii pentru apărararea zonei aurifere din Munții Apuseni, sau chiar a capitalei de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

 

Inf.: dr. Marius Barbu, arheolog Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

 
 

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.