12 obiecte de epocă romană din patrimoniul MCDR vor fi expuse la Madrid!

Detalii Știre :

 • Data : 
 • Locatia : Sediul MCDR este la Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39
 • M.C.D.R.

 

 
 

      Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a fost invitat să participe, cu un număr de 12 obiecte de epoca romană, la Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” de la Madrid.

      Printre artefactele din patrimoniul muzeului nostru, ce vor fi expuse la Madrid, se numără piese emblematice pentru spațiul hunedorean, cum este Aplica din bronz aurit cu reprezentarea Medusei descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa sau două din Plăcuțele de aur descoperite la Germisara.

      Alături de acestea se află și artefacte mai puțin cunoscute publicului și mai puțin mediatizate, care călătoresc pentru prima dată peste hotare. O astfel de piesă este un fragment de monument funerar din gresie cu reprezentarea scenei mitologice a răpirii Europei descoperită la Micia sau o statuetă din bronz reprezentându-l pe zeul Mercurius, descoperită, în urmă cu cinci ani, în Villa Romană cercetată la Rapoltu Mare.

      Această expoziție va reuni 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, urmând a fi deschisă începând cu data de 30 septembrie 2021, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Expoziția este coordonată de Muzeul Național de Istorie a României, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și al Președintelui României, Excelența Sa, Domnul Klaus Iohannis.

      Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și face parte din ”Programul de diplomație publică și culturală”, program stabilit de Ministerul Afacerilor Externe și derulat prin Ambasada României în Regatul Spaniei.

      Anul acesta, componentele acestui Program sunt dedicate aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei.

      Informații: arheolog dr. Oana Tutilă, MCDR Deva

 

 

Mai multe despre expoziție:

https://www.mnir.ro/

Citeşte mai departe ...

„Copilăria de ieri și de azi” - oră de istorie desfășurată la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad

 

Detalii Eveniment:

 • Data:
 • Locatia: Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad (str. Cloșca, nr. 2)
 • M.C.D.R.

 

  

 

 

 

Reîntorși la cursuri după o vacanță frumoasă, elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan”, însoțiți de doamna învățătoare Diana Leucean, au ales să facă ora de istorie în sălile Expoziției de Istorie Locală și Etnografie Brad.

Fiecare elev și-a notat în „Fișa de observație" sursele istorice scrise și nescrise descoperite în expoziția vizitată, informațiile primite din partea muzeografului, dar și propriile impresii.

De asemenea, având ca bază informațiile primite în timpul vizitei de la muzeu, se va desfășura următoarea oră de istorie, cu titlul „Copilăria de ieri și de azi”.

Monica Dușan, muzeograf

Citeşte mai departe ...

„Zilele Artei Bizantine” - vernisajul expoziției de lucrări realizate în tehnica mozaicului, urmat de concert de muzică bizantină

 

Detalii Eveniment:

 • Data:
 • Locatia: Palatul Magna Curia (Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39) - zona Lapidarium
 • M.C.D.R.

 

  

 

COMUNICAT

 

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Grupul „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, Episcopia Devei și Hunedoarei și Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, vă invită să participați luni, 27 septembrie 2021, ora 17.00, la manifestarea intitulată „Zilele Artei Bizantine”.

Acest eveniment este ideat și materializat sub îndrumarea domnului lector universitar dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și coordonator al grupului de muzică, artă și cultură bizantină „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, împreună cu care ne propune aducerea etosului bizantin în lumea secolului XXI.

„În conjunctura etosului nostru creștin, valorile promovate prin Zilele Artei Bizantine au fost principii de bază ale viețuirii de zi cu zi a părinților noștri, motiv pentru care avem datoria și cinstea de a le aduce în atenția oamenilor ca mod de trăire. Evenimentul, început în anul 2005, a semnalat, în fiecare an, teme de interes din tradiția bizantină dintre care amintim arta icoanei, arhitectura, muzica, educația, filosofia, vestimentația și altele, oferind publicului posibilitatea de a învăța prin conferințe, cursuri și ateliere de lucru susținute de invitați de seamă din domeniile prezentate. Școala de cultură și civilizație bizantină propune iubitorilor de autentic o abordare de ansamblu, care cuprinde doar o mică parte din patrimoniul bizantin.

Dorim ca această manifestare artistică să fie o împărtășire din tradiția autentică a Bisericii, ca temelie a vieții în imperiul bizantin, care își păstrează în Hristos caracterul atemporal și imaterial. Un Bizanț, așadar, însăși împărăție și icoană a împărăției eshatonului” - menționează lectorul universitar dr. Sorin Albu.

Evenimentul din acest an se desfășoară în cinci orașe, Cluj-Napoca, Sibiu, Mediaș, Alba Iulia și Deva, fiind aduse în atenția publicului lucrări realizate de către studenții Secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie din Alba Iulia.

La Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva va fi vernisată o expoziție de artă bizantină, în zona Lapidarium, ce reunește 27 de lucrări pavimentare realizate în tehnica mozaicului, inspirate din mozaicul bizantin, grecesc și roman, cu reprezentări zoomorfe, vegetale și geometrice. Vernisajul va fi urmat de un concert de muzică bizantină, în aer liber, susținut de membrii grupului „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 septembrie 2021 - 24 octombrie 2021, de marți până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Vă așteptăm!

Secția de Marketing și Relaţii cu Publicul

 

 

Programul întregii manifestări este următorul:

 

La Cluj-Napoca, joi, 23 septembrie 2021, de la ora 8:00, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană, iar seara de la ora 18:00 va fi slujba vecerniei, răspunsurile fiind date de corul Sfântul Ioan Damaschin. A doua zi, vineri 24 septembrie 2021, de la ora 9:00, la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca va avea loc un atelier de mozaic, unde cei interesați pot vedea etapele și modalitatea realizării unei lucrări în mozaic, iar de la ora 16:00, la Galeria Byzantia din subsolul bisericii „Învierea Domnului” de pe strada Viilor, nr. 33 va avea loc o expoziție de artă.

La Sibiu, sâmbătă, 25 septembrie 2021, de la ora 8:00, în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, răspunsurile fiind date de corul Sfântul Ioan Damaschin. De la ora 17:00, la Primăria Municipiului Mediaș, va avea loc expoziția de artă bizantină.

La Alba Iulia, sâmbătă, 26 septembrie 2021, de la ora 9:00, la Catedrala Încoronării va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, răspunsurile fiind date de corul Sfântul Ioan Damaschin. De la ora 14:00, la Liceul de Arte „Regina Maria” va avea loc un atelier de mozaic. De la ora 16:00, la Museikon, va avea loc expoziția de artă, urmată de slujba vecerniei și Paraclisul Maicii Domnului, la Catedrală, de la ora 18:00.

La Deva, luni, 27 septembrie 2021, de la ora 8:00, la catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, răspunsurile fiind date de corul Sfântul Ioan Damaschin, urmată la ora 11:00 de un atelier de mozaic la Liceul de Arte „Sigismund Toduță”. De la ora 17:00, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva va avea loc vernisajul expoziției de mozaic, urmat de un concert de muzică bizantină.

 

Citeşte mai departe ...

Eveniment inedit pe muzica live a trupei ROA: UNDER-HISTORY - spectacol de arte vizuale și povestea tabu-ului!

 

Detalii Eveniment:

 • Data:
 • Locatia: Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39 
 • M.C.D.R.

 

    

 

 

COMUNICAT

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, în parteneriat cu Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, vă invită, vineri, 17 septembrie 2021, ora: 19.00, să participați la un eveniment inedit: UNDER-HISTORY.

Este vorba de un spectacol de arte vizuale și new-media, de realitate augmentată și restaurare digitală, creat, în exclusivitate, de cei de la AstronautKru Soundsystem, spectacol de lumini care vor pune în valoare Monumente din colecția „Lapidarium” a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, cu detaliile și semnificațiile lor! Tot digital, va fi spusă,  povestea tabu-ului, partea ascunsă a istoriei, cu un rol semnificativ în evoluția societăților umane. Toate acestea se vor desfășura pe muzica live a trupei  Rise of Artificial (ROA).

Evenimentul este organizat cu SPONSORIZAREA EXCLUSIVĂ a CONTINENTAL BERRIES. Partenerii media ai evenimentului sunt: ȘTIRILE TRANSILVANIEI, Kiss FM și GoHunedoara.

Vă așteptăm, în număr cât mai mare, la UNDER-HISTORY, eveniment care se va desfășura în spatele Palatului Magna Curia, pe esplanada Lapidarium a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, vineri, 17 septembrie 2021, începând cu ora 19:00.

 

INTRAREA ESTE LIBERĂ!!!!!

 

 

Vă așteptăm cu drag!                   

 

Secția de Marketing  și Relaţii cu Publicul

 

 
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS