Despre Noi

INFORMARE

INFORMARE

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, instituție care funcționează în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, dorește să facă pe această cale o precizare legată de informațiile care au apărut în ultimul timp în spațiul public. Concret, în mass-media se vehiculează faptul că specialiști din MCDR ar trebui trași la răspundere pentru un mash prin care se amintește despre celebrarea Anului Centenar în termenii de „1818-2018” și care în urmă cu aproximativ două săptămâni a fost amplasat pe clădirea unui complex comercial din municipiul Deva. Instituția muzeală deveană, care în momentul declanșării subiectului de presă nu a fost contactată, dorește să sublinieze faptul că eroarea nu se datorează specialiștilor din MCDR. Membrii comisiei care se ocupă de activitățile dedicate Anului Centenar sunt specialiști care și-au petrecut săptămâni întregi (nu doar la locul de muncă, ci și în timpul liber), pentru a concepe, a elabora, a edita și a verifica modelul de bază care a stat la tipărirea mash-urilor, banner-elor, invitațiilor, flyer-elor, mapelor, afișelor etc. Toate acestea au fost tipărite corect luni de zile. Un eveniment neplăcut care nu are legătură cu MCDR a dus la amplasarea unui mash ce a conținut o eroare colosală. Regretăm acest fapt, dar nu ni-l asumăm. Cu atât mai mult cu cât greșeala a fost asumată la momentul respectiv (aproximativ acum două săptămâni), de către firma care produs mash-ul și care a remediat eroarea pe propria ei cheltuială.

Pentru informații suplimentare și pentru confirmarea celor expuse mai sus vă stăm la dispoziție prin:
Daniel I. Iancu, purtător de cuvânt al MCDR Deva: 0726 43 43 35
Laura Clej, firma INDESIGN Deva: 0729 101 850.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane

 

     Printre cele mai vechi colecţii care au stat la baza înfiinţării muzeului devean, este şi cea de numismatică, constituită din tezaure, monede solitare, medalii, decoraţii, jetoane şi bancnote. Secţia de Ştiinţele Naturii, înfiinţată în anul 1967, dispune de colecţii de paleontologie, lepidoptere, minerale, coleoptere, mamifere, moluşte actuale, un herbarium iar biblioteca documentară, considerată la sfârşitul secolului al XIX-lea una dintre cele mai importante din comitat, cuprinde carte curentă de specialitate, carte veche românească şi străină, precum şi periodice româneşti şi străine

 

Astăzi la parterul clădirii Magna Curia poate fi vizitată expoziţia de bază de Ştiinţele Naturii, intitulată „Trecut şi prezent în natura hunedoreană” precum şi o încăpere dedicată istoriei secolului al XIX-lea din judeţul Hunedoara, denumită „Ambient nobiliar de secol XIX”. În celelalte spaţii sunt organizate diferite expoziţii temporare precum „Obiecte de tezaur din colecţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva” sau cea dedicată matriţei de bronz descoperită la Sarmizegetusa Regia. Totodată, în spatele clădirii Magna Curia a fost amenajat, începând cu anul 2012, un Lapidarium deschis publicului vizitator.

     Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva este implicat şi în derularea mai multor proiecte de anvergură, unul dintre ele fiind intitulat „Ruta Împăraţilor Romani”, situl de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana fiind selectat, alături de alte patru asemenea obiective din ţară, pentru a fi inclus în acest proiect internațional ce are drept scop diversificarea ofertei turistice europene şi creşterea vizibilităţii zonei Dunării inferioare şi de mijloc ca o destinaţie atractivă şi durabilă.