NECROLOG - Dr. IOACHIM LAZĂR (15 mai 1942 – 5 aprilie 2020)

Detalii Eveniment :

 • Data :
 • Locatia : MCDR
 • M.C.D.R.

  

 

NECROLOG

 

Ioachim Lazăr

(15 mai 1942 – 5 aprilie 2020)

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane își exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă a celui care a fost dr. Ioachim Lazăr, un coleg și un cercetător riguros în domeniul istoriei și culturii. Născut la Lupeni, dar cu rădăcini în Țara Zarandului, dr. Ioachim Lazăr a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai”din Cluj. În 1999 a susținut teza de doctorat cu titlul „Învățământul românesc din sud-vestul Transilvaniei între anii 1848-1883”. A parcurs toate etapele evoluției științifice, astfel încât în anul 2006 a devenit cercetător științific I, a fost conducător de doctorate și expert în domeniul „Bunuri arheologice și istorico-documentare: istorie modernă”.

De-a lungul vieții a fost profesor la Baru Mare (1967-1971), director al Muzeului Castelul Corvineștilor din Hunedoara (1971-1978), director al Muzeului Județean Deva (1978-1987), dar și șef al Secției de Istorie și ulterior al Secției de Istorie și Artă din cadrul instituției devene. „Cetățean de onoare” al comunei Ribița (din 2004) și al municipiului Hunedoara (din 2012), Ioachim Lazăr a cuprins în cadrul cercetărilor sale aspecte diverse, de la istoria învățământului și culturii, până la evoluția economică a zonei și la detalierea vieții și activității unor personalități marcante. În ceea ce privește bibliografia lucrărilor sale, aceasta este impresionantă: sute de articole științifice și de popularizare, precum și zeci de volume de autor, coautor sau coordonator.

Dr. Ioachim Lazăr va rămâne în amintirea colegilor de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva atât ca om și coleg, dar mai ales ca specialist, iar lucrările redactate de Domnia sa vor reprezenta în continuare puncte de reper în cercetările pe care istoricii de azi și de mâine le vor redacta.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

Colectivul MCDR Deva

 

Sursa foto: arhiva Bibliotecii Județene "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva

 

Citeşte mai departe ...

Exponatul lunii APRILIE 2020

Detalii Eveniment :

 • Data :
 • Locatia : Palatul Magna Curia, Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39
 • M.C.D.R.

  

 

Proiectul Exponatul Lunii, al MCDR DEVA, prin care s-a urmărit promovarea constantă a patrimoniului istoric diversificat deținut de instituția noastră, se mută on-line. 

Astfel, vă propunem, să descoperiți în continuare, virtual, la propunerea și prin descrierile oferite de specialiștii nostri, povestea diferitelor artefacte aflate în colecțiile Muzeului din Deva.  

Vizitați pagina noastra de FaceBook https://www.facebook.com/MCDRDeva/  și site-ul MCDR, www.mcdr.ro.

 

Vă așteptăm cu drag!

 

Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul

 

*   *   *

 

Exponatul virtual al lunii aprilie 2020

 

STATUIA ZEIȚEI HYGIEIA DIN CAPITALA DACIEI ROMANE

 

Grija pentru sănătate, asigurată prin magie, religie și, mai târziu, medicină, este o constantă a umanității. Șamani și vraci, sacerdoți înzestrați și medici erudiți, toți își puneau credința și cunoștințele în slujba sănătății omului. Medicina, inițial empirică, a evoluat spre o știință complexă, cu subdomenii specializate, aflată într-un progres continuu.

În lumea romană, zeul medicinei era Aesculapius, ale cărui origini trebuie căutate în mitologia greacă, unde îl întâlnim pe Asklepios, fiul zeului Apollo și al muritoarei Coronis. Moștenind de la tată calități salutifere și taumaturgice, acesta și le perfecționează sub îndrumarea centaurului Chiron.

Alături de Aesculapius o găsim extrem de frecvent pe Hygieia, una din fiicele sale, însărcinată cu prevenirea bolilor și menținerea sănătății. Împreună cu cei doi apare uneori și Telesphorus, fiu al zeului, care întruchipează perioada de recuperare din boală. Templele dedicate acestor divinități erau adesea locuri în care se practica și medicina.

Exponatul lunii aprilie este o statuie care o înfățișează pe Hygieia. Artefactul face parte din fondul vechi al muzeului devean (nr. inv. 197), fiind achiziționată în anul 1887 de către Societatea de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara, de la notarul public Bernath din Hațeg. Nu este nici o urmă de îndoială, însă, că piesa provine din ruinele Sarmizegetusei romane.

Sculptată în marmură de Bucova, statuia are o înălțime totală păstrată de 143 cm,  lipsindu-i însă capul, brațul drept și palma stângă. Zeița este îmbrăcată convențional, în chiton (rochie) lung, legat sub sâni cu un cordon, peste care este așezat un himation (mantie). Elaborarea modelajul veșmintelor, al cutelor, care, cel puțin la nivelul bustului, are un aspect vădit geometrizat, indică faptul că avem de-a face cu un produs al unui atelier local care a activat în perioada antonină târzie.

Pe postament este gravată inscripția: Aesc(ulapio) et Hygiae / P(ulius) Ael(ius) Theimes [trad: Lui Aesculapius și Hygiei, Publius Aelius Theimes (a dedicat această statuie)]. Dedicantul, al cărui nume îi trădează originea palmyreană, este cunoscut și din alte epigrafe sarmizegetusane, fiind un veteran longeviv, care ajunge la un moment dat să ocupe funcția de duumvir al Coloniei Dacica Sarmizegetusa.

Judecând după perioada când a activat Publius Aelius Theimes, dar și a detaliilor sculpturale, monumentul poate fi datat cel mai devreme la finele secolului al II-lea sau chiar la începutul următorului. 

 

Dr. Oana Cornelia Tutilă

Secția de Arheologie Deva a Muzeului Civilizației Dacice și Romane

 

 

Recomadări media:

http://www.sarmizegetusa.mcdr.ro/

Zona sacră: https://izi.travel/browse/c59c8726-fd90-4208-82da-7a6e80b98ec5/ro

Sacred area: https://izi.travel/browse/c59c8726-fd90-4208-82da-7a6e80b98ec5/en 

Citeşte mai departe ...

Comunicat: TOATE ACTIVITĂȚILE ȘI EVENIMENTELE CULTURALE RĂMÂN SUSPENDATE, începând cu 01.04.2020, până la o dată ce va fi comunicată ulterior

Detalii Eveniment :

 • Data :
 • Locatia : MCDR
 • M.C.D.R.

  

  

Comunicat

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, vă comunică următoarele:

Ținând cont de situația la nivel global și național cu privire la infecția cu coronavirus COVID-19, de evoluția epidemiologică la nivel național, având în vedere Decretul nr.195/16.03.2020 privind instituirea Situației De Urgență pe teritoriul României, Ordonanțele Militare ale Ministrului Afacerilor Interne, nr.2/21.03.2020, nr.3/24.03.2020, nr.4/29.03.2020, toate activitățile și evenimentele culturale programate de instituție rămân suspendate, începând cu  01.04.2020, până la o dată ce va fi comunicată ulterior.

De asemenea, expozițiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, atât cele de la sediul central Deva, cât și cele din cadrul secțiilor din teritoriu: Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, Complexul de monumente in situ Sarmizegetusa, Secția de Etnografie și Artă Populară Orăștie, Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad, Complexul de Monumente Țebea, Complexul Memorial Aurel Vlaicu, Casa-muzeu Avram Iancu Baia de Criș, rămân în continuare închise pentru publicul vizitator, până la o dată ce va fi comunicată ulterior.

Vă invităm să vizitați expozițiile muzeului nostru, on line, pe site-ul www.mcdr.ro și pe pagina de facebook , https://www.facebook.com/MCDRDeva/.

 

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Conducerea MCDR Deva, împreună cu specialiștii săi și aparatul administrativ, vă doresc multă sănătate și toate cele bune!

 

                                                

Secția de Marketing și Relații cu Publicul

 

Citeşte mai departe ...

Comunicat: TOATE ACTIVITĂȚILE ȘI EVENIMENTELE CULTURALE, PROGRAMATE DE INSTITUȚIE, RĂMÂN SUSPENDATE, începând cu 01.04.2020, până la o dată ce va fi comunicată ulterior

Detalii Eveniment :

 • Data :
 • Locatia : MCDR
 • M.C.D.R.

  

  

Comunicat

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, vă comunică următoarele:

Ținând cont de situația la nivel global și național cu privire la infecția cu coronavirus COVID-19, de evoluția epidemiologică la nivel național, având în vedere Decretul nr.195/16.03.2020 privind instituirea Situației De Urgență pe teritoriul României, Ordonanțele Militare ale Ministrului Afacerilor Interne, nr.2/21.03.2020, nr.3/24.03.2020, nr.4/29.03.2020, toate activitățile și evenimentele culturale, programate de instituție, rămân suspendate, începând cu  01.04.2020, până la o dată ce va fi comunicată ulterior.

De asemenea, expozițiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, atât cele de la sediul central Deva, cât și cele din cadrul secțiilor din teritoriu: Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, Complexul de monumente in situ Sarmizegetusa, Secția de Etnografie și Artă Populară Orăștie, Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad, Complexul de Monumente Țebea, Complexul Memorial Aurel Vlaicu, Casa-muzeu Avram Iancu Baia de Criș, rămân încontinuare închise pentru publicul vizitator, până la o dată ce va fi comunicată ulterior.

Vă invităm să vizitați expozițiile muzeului nostru, on line, pe site-ul www.mcdr.ro și pe pagina de facebook , https://www.facebook.com/MCDRDeva/.

 

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Conducerea MCDR Deva, împreună cu specialiștii săi și aparatul administrativ, vă doresc multă sănătate și toate cele bune!

 

                                                

Secția de Marketing și Relații cu Publicul

 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS